HENDRIK-IDO-AMBACHT
tel. 078-6810990/986

Verslag: Regio-Voetbal / Gert Jan den Ouden
Foto's: Jeroen de Bruin

LRC Leerdam komt volgend seizoen uit in de vierde divisie. De paars-witte formatie won op sportpark Schildman van ASWH verdiend van Spijkenisse met 2-1 door een goal in de blessuretijd van invaller Axel van Kordelaar. Spijkenisse degradeert door de nederlaag naar de eerste klasse.

LRC-aanvoerder Rogier Gerritsen kon zijn geluk niet op na afloop. “Dit voelt zo goed, dit is waar je het allemaal voor doet. Het eerste kwartier hadden we het moeilijk, maar deze groep heeft gewoon heel veel vertrouwen. We raakten niet in paniek en weten dat we altijd kansen gaan creëren. Dat gebeurde dus ook nu. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat Spijkenisse het eerste kwartier wel erg sterk was.”

Emanuel Sluis, trainer van de Leerdammers, sprak woorden van gelijke strekking. “Wij raken inderdaad niet zo snel in paniek. We wisten dat zij opportunistisch spelen, met veel lange ballen. Maar ze deden nog wel iets extremer dan vooraf gedacht. Richting de drinkpauze hebben we het hier en daar wat beter neergezet en daarna ging het steeds beter lopen.”

Sterk begin Spijkenisse
Spijkenisse begon inderdaad sterk aan de wedstrijd en LRC had mazzel dat de achterstand na een kwartier spelen niet al een stuk groter was dan 0-1. Na drie minuten miste Bradley Tuinfort al een grote mogelijkheid en kort hierna was Daan van der Harst dicht bij een treffer. Na zes minuten was het alsnog raak voor Spijkenisse toen Tiemo de Man een (makkelijk gegeven) vrije trap van net buiten de zestien in één keer binnenschoot.

Spijkenisse bleef sterker, maar na zestien minuten spelen was het toch ineens 1-1. Rick van Loo schoot op aangeven van Fabian van Horssen de gelijkmaker binnen. Het was de eerste mogelijkheid voor de Leerdammers.

De treffer gaf LRC vertrouwen en leek Spijkenisse juist van de wijs te brengen. De druk vooruit en de energie waarmee de afdalende vierde divisionist de wedstrijd mee was begonnen verdween steeds meer en men moest het vooral nog hebben van bevliegingen van Jawad Bellahsan. De Spijkenisse-aanvaller bezorgde de LRC verdediging een lastige middag, maar bleek het uiteindelijk ook niet allemaal alleen te kunnen.

Reddingen Ozrak
LRC kreeg voor rust nog twee uitstekende mogelijkheden om de leiding te nemen. Vleugelaanvaller Jamal Ouassif deed beide keren weinig fout, maar Spijkenisse-doelman Ragip Ozrak redde beide keren uitstekend. Gezien de kansen van beide ploegen was een ruststand van 3-3 ook helemaal niet gek geweest, maar het bleef dus bij 1-1.

De tweede helft gaf een wat ander beeld. Timo Lutters brak vijf minuten na de pauze uit en besloot zelf te schieten waar een pass op Fabian van Horssen wellicht een betere keuze was geweest. De poging van Lutters was ook niet slecht, maar werd wel gepareerd door Ozrak.

Daarna volgde er een periode waarin beide ploegen meer moeite hadden om tot mogelijkheden te komen. Voor Spijkenisse bleef dit eigenlijk, los van wat dreigende momenten uit hoekschoppen, tot het einde van de wedstrijd zo.

LRC steeds gevaarlijker
LRC wist echter, mede door het inbrengen van wat vers bloed, weer steeds gevaarlijker te worden. Timo Lutters en Sil van Putten testten de keeperskwaliteiten van Orzak opnieuw met pogingen van afstand, maar de Spijkenisse-doelman gaf geen krimp. Lutters probeerde het ook nog van dichtbij uit een corner en Rogier Gerritsen had zijn afscheid nog wat meer glans kunnen geven als hij een kopbal iets meer richting mee had kunnen geven.

Net toen de speaker had aangegeven dat er vier minuten blessuretijd bij zouden komen en iedereen langs de lijn al rekening hield met een verlenging, viel de verdiende treffer dan toch nog. Invaller Bart Barendregt veroverde op karakter een bal door uitstekend druk te zetten op de Spijkenisse-defensie en gaf de bal mee aan een andere invaller, Axel van Kordelaar. Die laatste wist uit een lastige hoek dan toch doelman Orzak te verschalken en bezorgde zijn ploeg de overwinning.

Gerritsen: “Fantastisch dat die bal er nog ingaat. Het was denk ik verdiend, maar je denkt op een gegeven moment toch op verlenging gaat uitdraaien. Dat was wel een tegenvaller geweest en dat was gewoon heel zwaar geworden. Gelukkig kwam het niet zo ver.”

Daar was ook zijn trainer blij mee. “We hadden het allemaal wat sneller mogen beslissen, maar dit is misschien wel het mooiste scenario. Zo’n goal in de laatste minuten zorgt toch voor een extra stukje ontlading. Uiteindelijk is het een hele mooie bekroning op een heel mooi seizoen.