50'
... (e.d.)

Groep 1 1

25 januari 2020 10:00

Na een pittig toernooi bij Focus, waar de jongens van LRC JO10-1 collectief een baaldag hadden en een heel wat beter toernooi bij Wilhelmina Boys in Best, waar het team in een hoofdklasse JO 11-1 competitie was ingeschreven en zo vast kon wennen aan het voetballen op half veld, stond op 25 januari de eerste officiële wedstrijd van 2020 op het programma: de achtste finale van de beker, in Kerkdriel tegen DSC JO10-1. In het verleden was er in de competitie al eens tegen deze tegenstander gespeeld en ook in de komende competitie staat deze wedstrijd op het programma. DSC, dat de afgelopen seizoenshelft nog in de eerste klasse uitkwam en daar alles won, haalde evenals LRC de achtse finale van de beker.  Beide ploegen waren erop gebrand om te laten zien wat zij in huis hadden en om door een overwinning door te bekeren.

DSC kwam het beste uit de startblokken. Al in de tweede minuut wist het, na een zelfdzaam ongelukkig slippertje van doelman Mehmet Comak, de 1-0 aan te tekenen. Bij de LRC spelers kwam de wil om te winnen er nog niet helemaal uit.  Met Bart Zwarts en Stijn Ververs als wissels moesten Marwan Grootbluemink (linksachter), Jemmy Vermeulen (rechtsachter), Mauro van der Wal (middenveld) Jamie den Dunnen (linksvoor) en Willem Mandemakers (rechtsvoor) het voor LRC doen. En dat lukte het eerste kwart nog niet geweldig. Mauro was met een bal op de paal en een gemiste tweede kans nog het dichst bij de gelijkmaker, maar verder was dit een fase waar LRC nog niet tevreden mee kon zijn. Marwan kon nog niet de zekerheid bieden die hij normaal in de defensie uitstraalt en Willem zorgde door een gebrek aan scherpte en drive ook nog niet voor het gevaar dat men van hem gewend is.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat in het tweede kwart Bart links voorin voor Jamie kwam te spelen, die doorschoof naar linksachter om Marwan rust te gunnen en Stijn voor Jemmy, die een linie opschoof aan de rechterkant om Willem te vervangen. In deze fase lukte het LRC wat beter om tegenwicht aan DSC te bieden én om terug in de wedstrijd te komen. Jamie volgde zijn tegenstander op iedere centimeter grasmat en ook Stijn liet zien dat hij toch weer fit was. Verder kon er ook voorin meer druk gelegd kon worden op de defensie van DSC. Bart wist hoge ballen goed aan te nemen en vast te houden of direct breed te leggen op Jemmy, die op zijn beurt met enkele goede doelpogingen gevaarlijk was. Helaas wist de doelman van DSC zich in deze fase telkens te onderscheiden om de gelijkmaker te voorkomen. Dat lukte echter niet toen Jemmy een prachtige steekpass op Bart gaf, die zich heel goed vrijliep en de bal voorbij de keeper schoot: 1-1. Door een tik in het gezicht moest Jamie door Marwan vervangen worden, die zijn vertrouwde positie linksachter weer innam en steeds meer in de wedstrijd groeide.

Na de rust kwam Willem binnen de lijnen voor Jemmy en wisselde met Bart van positie. Dat opeens Willem op links speelde gaf wat verwarring in de defensie bij DSC en uiteindelijk betaalde deze wissel zich ook uit. LRC verschafte zich meer en meer kansen. Eerst was het Bart die de bal naast tikte, daarna was het toch weer Willem die het verschil maakte. Met een pass van Mauro stoomde hij op naar het doel van DSC, liep zijn verdediger voorbij en omspeelde de uitkomende keeper. Hoewel de hoek naar het doel zo wel wat lastiger werd, was deze voor Willem niet te moeilijk en beheerst schoot hij met rechts binnen: 1-2. Vanaf dat moment was LRC de bovenliggende partij. Marwan speelde zijn goede tegenstander tot diens frustratie helemaal uit de wedstrijd en ook Stijn liet zijn tegenstander rechts achterin weinig ruimte. En als DSC er toch al door wist te komen was daar telkens Mehmet om redding te brengen.  Intussen hield Mauro op het middenveld stand tegen de sterke nr. 10 van DSC. Door die stevige basis achterin kwam er meer en meer verzorgd combinatievoetbal om de bal voorin te krijgen. En voorin wisten Bart en Willem elkaar ook goed te vinden. Dit leidde een paar minuten na de 1-2 tot een prachtige aanval. Mauro speelde Bart aan die na een mooie beweging op doel schoot en zijn schot maar net gekeerd zag door de keeper. Vanuit de rebound schoot Willem nog knap in, maar helaas voor LRC tikte de keeper ook die bal uit zijn doel. Daarna verrichtte Mehmet nog een belangrijke redding en voorkwam hij zo dat DSC (op dat moment tegen de verhouding in) gelijkmaakte. Wat toen volgde zou de mooiste aanval van de ochtend worden. Marwan had de bal en passte over links Willem in. Deze legde de bal breed op Bart, terwijl hij zelf de diepte in liep. Bart legde de bal precies goed terug op Willem, die ondanks een stevige schouwderduw van zijn verdediger zijn lichaam goed in de strijd hield en op de been bleef, op de keeper afkwam en met een uiterste voetbeweging net het gaatje tussen doelman en de linkerpaal van het doel vond: 1-3.

In het laatste kwart kozen de trainers Rutger Ververs en Richard van der Wal er voor om niet te wisselen, in de hoop het overwicht uit het derde kwart voort te zetten. Dit lukte in het begin aardig, maar door een botsing met hoofden moest Bart vervangen worden door Jamie. Gelukkig kan die op iedere positie uit de voeten, maar intussen werd het overwicht van LRC wel wat minder. Dat was ook de verdienste van DSC, dat gewoon niet wilde verliezen. DSC, waarvan de spelers fysiek net iets groter en sterker oogden, zette aan en de verdediging kwam weer meer onder druk te staan. Zoals eerder in de wedstrijd was gezien liepen er bij DSC een aantal jongens met een hard en goed schot in de benen, waardoor het zaak voor LRC was deze niet te laten schieten. Toen dat in de 43ste minuut toch gebeurde was Mehmet kansloos en wist DSC alsnog de aansluitingstreffer te maken: 2-3, waardoor de laatste zeven minuten nog best spannend werden. De paars-witten lieten zich echter niet het hoofd op hol brengen en Mehmet wist als hij de bal had telkens de rust te bewaren. Af en toe opbouwend via de verdedigers, af en toe de bal de diepte in sturend, maar steeds toch spelend op balbezit. Uiteindelijk was het Stijn die met een harde voorzet richting doelgebied de definitieve opluchting bood. Zijn schot leek verlengd door Willem in het doel te belanden, maar volgens deze werd hij geraakt door een verdediger van DSC, zodat de eindstand van 2-4 via een eigen doelpunt tot stand kwam. Promt blies de spelbegeleider af en kon LRC de bekerwinst en toegang tot de kwartfinales vieren!