Ook in tweede bekerwedstrijd winst voor LRC JO10-1

7 - 4

Unitas JO10-1

Groep 1 05

9 september 2019 18:30

Vanwege het uitje naar Drievliet op zaterdag 7 september werd de thuiswedstrijd tegen Unitas JO 10-1 in de strijd om de beker verschoven naar maandag 9 september 2019. En door het met de nieuwbouw samenhangende ruimtegebrek in Leerdam werd deze thuiswedstrijd ook nog eens gespeeld op het sportpark van Unitas in Gorinchem. Dankzij het meegereisde publiek voelde het voor de spelers toch nog een beetje als een thuiswedstrijd.

Dat betekende echter niet dat de jongens van Unitas het die van LRC ook maar een beetje gemakkelijk wilden maken. Zij begonnen de wedstrijd ‘of ze thuis waren’ en LRC had duidelijk moeite om in het eigen vertrouwde spel te komen. Waar vorige week tegen Drechtstreek met verzorgd combinatiespel gedomineerd werd, was het nu met man en macht verdedigen tegen de getalenteerde en technisch zeer sterke spelers van Unitas. Er waren al drie knappe reddingen van doelman Mehmet Comak nodig voordat LRC voor het eerst op de helft van Unitas gevaarlijk kon worden. Jemmy Vermeulen weet Bart Zwarts mooi vrij te zetten, waarop deze de keeper omspeelt, maar vervolgens net te weinig ruimte heeft om de bal tussen de palen te werken. Dat lukt Unitas vervolgens in de zesde minuut wel. Uit een hoog ingedraaide hoekschop, die niet goed verwerkt wordt door de verdediging van LRC, kopt een speler van Unitas knap over Mehmet heen: 0-1. Het spel van Unitas vraagt alle hens aan dek bij LRC en spelverdeler Mauro van der Wal geeft hierin het goede voorbeeld. Hij begaat daarbij wel een overtreding die een vrije bal voor Unitas oplevert, maar deze wordt goed verwerkt door LRC. De intussen ingebrachte Willem Mandemakers, die als wissel begon, weet wat meer druk op de defensie van Unitas te leggen en geeft na een mooie actie op de rechterflank voor op Jemmy, die in het doelgebied van Unitas opduikt. Helaas gaat de bal net over Jemmy heen, maar duidelijk is geworden dat Unitas meer aanvallende dan verdedigende krachten heeft. Het duurt nog tot de dertiende minuut voordat dit zich ook in de score vertaalt. Willem passeert zijn directe man op de rechterflank, trekt met de bal iets naar binnen en haalt met rechts hard uit richting verre hoek van het doel: 1-1. Een mooie aansluiting net voor de time-out!

Na de time-out blijft Unitas met veel creativiteit de linies van LRC passeren. Dankzij hard werken van verdedigers Stijn Ververs, Marwan Grootbluemink en Jamie den Dunnen lukt het hen echter niet om hier rendement uit te halen. Dit kost de LRC-ers wel veel kracht. Gelukkig is er de wetenschap dat daar altijd nog sluitpost Mehmet is, die de eerste helft in totaal zeker zes mooie reddingen verzorgt. Eén moment echter weet hij alle LRC-ers de schrik om het hart te jagen, door een eigen ingooi bijna achter zijn doellijn te toveren, maar verder is hij het toonbeeld van stabiliteit. Aan de andere kant laat ook Mauro zijn aanvallende drive zien, maar een charge van achteren belet hem te scoren. Even later kan LRC, tegen de verhoudingen in, toch een voorsprong nemen. Nadat Bart eerst nog zonder succes goed doorjaagt op de keeper van Unitas, krijgt hij uit een actie daarna vanuit achter een mooie bal van Marwan, waarna hij al vallend de keeper wel passeert: 2-1. De eerste goal van Bart in zijn nieuwe team en dat uitgerekend op zijn verjaardag!

Maar het wordt nog zoeter voor LRC: na een goede interventie van Marwan weet deze Jemmy aan te spelen die met een schitterende, splijtende, pass vanuit links achterin Bart en Willem in beweging zet. De bal blijkt net te hard voor Bart, maar vanaf de rechterzijde komt Willem aangespurt. Deze weet de bal te controleren, de uitlopende keeper links te passeren en nog net met zijn linkerbeen de bal in het doel te jagen: 3-1, een heerlijke stand om de rust in te gaan!

Ook na rust moet er hard gewerkt worden om de aanvallers van Unitas af te slaan. Vooral Jemmy loopt op het middenveld, net voor de verdedigers, heel wat gaatjes dicht. Samen met Mauro probeert hij daarbij telkens weer de bal bij aanvallers Bart en Willem te krijgen, die op hun beurt proberen te profiteren van het feit dat er bij Unitas geen ‘echte’ keeper op doel staat en druk zetten met doorjagen. In de 32e minuut is het Marwan die met een mooie bal door het midden Willem weet te bereiken, die vervolgens met een schot de keeper passeert en de marge op drie goals zet: 4-1. Twee minuten later maakt Willem er zelfs 5-1 van door van grote afstand, over verschillende spelers heen, de bal in de verre hoek te schieten; onbereikbaar voor de doelman van Unitas. De spelers van Unitas zien er aangeslagen uit en Bart lijkt tweemaal van de geboden ruimte te profiteren, maar verzuimt net raak te schieten. Ook een schot van Willem treft de vuisten van de doelman, waarna de corner niks oplevert. Nog voor de time-out weet Unitas dan toch nog wat terug te doen. Een moment van slecht uitverdedigen wordt direct afgestraft met een zelfs voor Mehmet onhoudbare bal: 5-2.

Maar LRC blijft de weg naar voren zoeken, ook na de laatste time-out. Een schot van Willem met links wordt door de keeper verwerkt tot corner en een schot van Bart gaat maar net naast. Nadat het spel door Unitas wordt hervat, verovert Willem de bal met een nuttige interceptie en weet hij met zijn vijfde van de avond de stand op 6-2 te zetten. Dit zou genoeg moeten zijn voor het rustig uitspelen van de wedstrijd, maar daar is deze wedstrijd niet naar: Unitas geeft nog niet op en LRC weet niet in het eigen vertrouwde positiespel de wedstrijd te controleren. Tot tweemaal toe leidt dit tot ruimte voor Unitas om op Mehmet, voor hem onhoudbare, afstandschoten af te vuren: 6-4. Gelukkig is het laatste woord aan LRC. Marwan gebruikt zijn goede linkerbeen voor een afstandschot op doel, dat nog net door de keeper gekeerd kan worden. Jemmy is vervolgens alert en promoveert de afvallende bal tot een goal, waarmee hij de eindstand noteert: 7-4.

Al met al ontbrak het in deze wedstrijd aan verzorgd overspel en dominantie, maar mogen de coaches Rutger en Richard óók trots zijn op de werklust en uiteindelijke ook de effectiviteit van de jongens van de JO10-1, die met twee overwinningen uit twee wedstrijden goede zaken doen in hun beker-poule!