LRC Leerdam 1 - 1e klasse C

27 januari 2018 15:00

Scheidsrechter

Roel Metsemakers

Supporters van LRC Leerdam die zaterdag aanwezig waren op sportpark De Eikelhof in Bennekom zullen met vooral een katterig gevoel het complex weer hebben verlaten. Naast een totaal onnodige 3-1 nederlaag verloor LRC Leerdam ook nog twee spelers die uit het veld werden gestuurd. Het was een meer dan teleurstellende middag.

Een 3-1 nederlaag was voor LRC het resultaat na een middag voetbal die uiteindelijk nog zo goed begon maar waar het de tweede helft betreft liever zo snel mogelijk vergeten zal willen worden. Het werd een periode waarin de spelers van LRC aantoonden van de voorgaande duels, in aanloop naar de hervatting van de competitie, weinig geleerd te hebben. ook toen bleek men vooral verbaal te nadrukkelijk aanwezig en dat is blijkbaar een lijn die in de tweede helft naadloos werd doorgetrokken.

Het leverde uiteindelijk een rode kaart op voor Akram Chentouf, na twee keer geel waaronder één voor praten dus rood. Dat hij er zijn medespelers mee in verlegenheid bracht kwam blijkbaar niet bij hem op. Het was overigens niet alleen Chentouf die wel heel vaak liet weten het niet eens te zijn met de beslissingen van scheidsrechter Metsemakers, er waren er meer die zich rustig achter het oor mogen krabben over het effect dat men daarmee bereikt. De oogst aan kaarten in een overigens best sportief duel bedroeg totaal negen waarvan twee voor Bennekom.

En die ploeg had toch echt met dezelfde scheidsrechter te maken als LRC dus daar kan het verschil niet gezeten hebben, conclusie, misschien ging men er wel iets verstandiger mee om. Nu kreeg LRC vooral de kaarten, zes keer geel waaronder twee keer voor Akram Chentouf en één keer direct rood voor Jeffery Winkelman. Kreeg Chentouf de kaarten in drie minuten tijd, Winkelman stond als invaller voor de tegenvallende Brennan Bieri zeven minuten in het veld.

Hij kreeg direct rood na een poging een duel in zijn voordeel te beslissen waarbij hij net iets later dan zijn tegenstander bij de bal was. Een overtreding die door goede scheidsrechters met geel wordt afgedaan, Metsemakers trok direct rood. Het zal mede zijn ingegeven door het roepen vanaf de bank van Bennekom. Te zwaar was het in de ogen van veel toeschouwers wel.

Maar het betekende direct einde wedstrijd voor LRC want met nog 18 minuten te spelen kwam men met negen spelers te staan en dan is het een onmogelijke taak om een tegenstander met elf aan het wankelen te brengen. Veel meer keus dan schade beperken kan je op dat moment niet doen al was LRC toch nog regelmatig op de helft van de tegenstander te vinden.

Bennekom bleef spelen zoals men vooraf had afgesproken, veel spelers achter de bal en vanuit de omschakeling en snelle aanvallen voor gevaar proberen te zorgen, een strijdwijze die dus succes had, met dank aan LRC. Overigens hield de thuisclub, in het laatste deel van de wedstrijd, de bal wel goed binnen de eigen gelederen en daarbij kon het niet anders dan dat men altijd wel de vrije man vond.
Dat het uiteindelijk maar bij 3-1 bleef was in feite een wonder, Bennekom kreeg de nodige mogelijkheden de stand naar een hoger niveau te tillen, zelfs een overtalsituatie van vier tegen één verdediger van LRC kreeg men niet omgezet in een treffer en zo waren er meer voorbeelden al zal het Bennekom uiteindelijk een worst zijn, de drie punten waren voor de thuisclub met dank aan LRC.

En het begon allemaal nog wel zo goed in een overigens verrassende opstelling want er stonden spelers aan de aftrap die daar niet direct werden verwacht. Dat men Ali Yilmaz niet op kon stellen was bekend, daarvoor in de plaats kwam Brennan Bieri die niet echt zijn kans greep. Een mooi voorbeeld daarvan was zijn actie toen hij diep werd gestuurd met nog één tegenstander voor zich. Het kappen en draaien had als resultaat dat, zonder tussenkomst van een andere speler de bal eindigde bij doelman Thijs Janssen. Rogier Gerritsen stond voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie in een officieel duel, in de eerste helft werd hij nog aan de kant gehouden, na 55 minuten spelen nam hij de plek in van Ricardo Papilaja die niet heel erg te spreken was over deze wissel en door supporters van LRC ook niet helemaal werd begrepen.

Maar dat gebeurde allemaal in de tweede helft na een eerste waarin LRC, volgens enkele 90% balbezit had al lukt dat zelf de beste ploeg ter wereld niet. Dat LRC vaker de bal had dan Bennekom is een feit en dat spelers toen al moesten wennen aan het soms pietluttige fluiten van Metsemakers is dat eveneens. Hij deed het beide kanten op, floot de wedstrijd daarmee deels dood maar spelers konden er 45 minuten aan wennen.

Bennekom had ontzag voor LRC, vond het balbezit voor de bezoekers niet zo erg zolang men zelf maar aan een counter toe kon komen. Vaak lukte het niet maar men was er wel succesvol mee in de eerste helft. De 2-1 voorsprong bij de rust voor Bennekom was absoluut tegen de verhouding.

LRC vond elkaar makkelijker en speelde voetballend beter. Een eerste waarschuwing was er binnen 3 minuten toen een corner van Danny van Steijn bij de eerste paal binnen leek te waaien maar doelman Christian de Haan wist op het laatste moment erger te voorkomen. Beide ploegen probeerden het wel waarbij Bennekom veel aandacht nodig had voor Ansu Camara die vooral in duels sterk speelde en soms drie man nog de baas was. Werken deed de spits van LRC eveneens volop, soms zelfs teveel waardoor energie verloren ging op andere plaatsen dan voor het doel.

Camara liet voor het eerst van zich horen na 14 minuten spelen toen hij zich ontworstelde aan drie tegenstanders maar de buitenkant van de paal raakte. Het bleek uiteindelijk de aanzet naar het eerste doelpunt want drie minuten later een verdwaalde bal die op hoop van zegen door Camara toch nog tot een voorzet kon worden gepromoveerd. Voor het doel stond Sedan Ozan precies op de goede plaats en toen was het scoren wel heel makkelijk, 0-1.

Het bleek de opmaat tot meer mogelijkheden en na 21 minuten spelen was Sedan er weer dicht bij toen hij een voorzet van Danny van Steijn tegen de doelman kopte in plaats van erlangs. De thuisclub had niet vele in te brengen. En hoe verrassend de scheidsrechter voor de dag kon komen bleek toen hij van grote afstand zag dat de doelman van Bennekom, bij een uittrap, hands maakte, slechts enkele centimeters over de lijn misschien. De vrije trap van Ricardo Papilaja leverde niets op.

Tegen de verhouding en totaal onverwacht kwam de thuisclub 1-1, misschien logisch als je zelf het overwicht onvoldoende kan uitdrukken. Een diepe bal door het centrum waar Papilaja wat te makkelijk zijn man liet lopen, oog in oog met doelman Thijs Janssen bleef Gerard Smink winnaar en kon het scorebord naar 1-1.

Even teleurstelling bij LRC, men is het even kwijt en veel lukt er in die fase niet meer. Niet dat Bennekom beter ging spelen maar men was iets meer op de helft van LRC te vinden. De volgende persoonlijke fout ging zelfs voor een 2-1 ruststand zorgen. Een niet al te gevaarlijke voorzet van Nebbekom in de 44ste minuut, doelman Janssen laat de bal voorlangs gaan, Danny van Steijn heeft alle tijd voor verder transport te zorgen maar liet daarentegen een tegenstander aan de bal komen. Wel heel slordig waar Marco Corba optimaal kon profiteren en LRC wist dat het in de tweede helft dan maar moest gebeuren.

De tweede helft begon zoals het grootste deel van de eerste helft was. LRC kwam goed uit de startblokken en had weer het meeste balbezit wat na 2 minuten al een enorme kans opleverde voor Brennan Bieri al constateerde de niet geheel neutrale assistent buitenspel dat werd overgenomen hetgeen aan de kant van LRC ook best meer had kunnen gebeuren, zelfs vlagsignalen voor uitballen werden soms, laten we zeggen, over het hoofd gezien. Maar benadrukt moet worden dat scheidsrechter Metsemakers niet de oorzaak van de uiteindelijke nederlaag is. Hij floot nu eenmaal zo.

Na 55 minuten kwam Rogier Gerritsen binnen de lijnen, hij kwam voor Ricardo Papilaja hetgeen betekende dat er verdedigend nogal geschoven moest worden. Rogier ging uiteindelijk op een positie vlak achter de spits spelen waardoor Thomas Heideman samen met Wesley Swets het hart van de verdediging ging vormen en volgers van LRC weten ook dat Heideman veel meer een middenvelder is dan een centrale verdediger. Men had ook Papilaja kunnen laten staan, er waren wel meer spelers die voor een wissel in aanmerking kwamen.

Op dat moment tegen de verhouding kwam Bennekom uit een strafschop op 3-1, Wesley Swets legde een speler binnen de zestien neer, het leverde geel op en Denny van Loen zorgt voor 3-1. Voorafgaand aan het nemen van de strafschop kreeg Akram Chentouf al geel wegens aanmerkingen op de leiding, drie minuten later volgde zijn tweede dus plaats verwijdering. LRC met een man minder en Jeffrey Winkelman kwam in het veld voor Brennan Bieri. Een optreden dat slechts zeven minuten zou duren. Waarmee LRC dus op negen spelers kwam en vanaf dat moment een verloren wedstrijd speelde. Al was Rogier Gerritsen er nog dicht bij maar doelman de Haan had voor dat moment zijn beste redding van het duel bewaart.

Vanaf dat moment had Bennekom het heft in handen, vertraagde waar mogelijk en wist heel goed de vrije mensen te vinden. Aan aanvallen hoefde LRC niet meer te denken al dacht doelman Thijs Janssen daar aan het eind van de wedstrijd anders over toen hij op avontuur ging met de bal aan zijn voet. Hij speelde wat tegenstanders uit maar haalde net de middenlijn niet, het leverde uiteindelijk een kans op voor Bennekom die al even slordig als de andere mogelijkheden om zeep werden geholpen.

De wedstrijd eindigde daarmee in een uiterst teleurstellende 3-1 nederlaag voor LRC dat toch heel anders zal moeten gaan opereren om niet tegen een teleurstellende tweede seizoenshelft aan te lopen. De tijd van praten is onderhand wel voorbij, nu vraagt eenheid en discipline de hoogste aandacht.