Sliedrecht 1

LRC Leerdam 1 - 1e klasse C

2 december 2017 14:30

Sjaco van den Bergen

Het duel tussen LRC Leerdam en Sliedrecht, een met de nodige spanning tegemoet geziene wedstrijd duurde slechts 45 minuten. Toen hield scheidsrechter Sjaco van den Bergen uit Vogelwaarde voor gezien en konden de ploegen definitief naar de kleedkamer.

Over de wedstrijd ging het na afloop van die eerste helft al helemaal niet meer, veel meer stond de uiteindelijke beslissingen van Van den Bergen in de schijnwerper. Het staken van het duel, daar had werkelijk niemand op gerekend maar het was toch de werkelijkheid.

Er ging natuurlijk wel een gedeelte voetbal aan vooraf. Sjako van den Bergen maakte niet de indruk helemaal klaar te zijn voor deze wedstrijd, eerder had hij al het duel tussen DUNO en WNC van zijn leiding voorzien, enkele weken eerder. Ook daar was er een onderbreking. Voor aanvang van de wedstrijd LRC – Sliedrecht was het duidelijk dat die eerder genoemde wedstrijd nog een belangrijke rol voor hem speelde. Hij had er een slecht gevoel aan overgehouden, ene gevoel dat hij schijnbaar ook mee naar Leerdam had genomen. Van den Bergen oogde het gehele duel al onzeker en dat was uiteindelijk de reden van het staken in de rust.

De gebeurtenissen
Tussen beide ploegen was niets aan de hand, ook in de 38ste minuut niet toen een beslissing van de scheidsrechter voor de eerste problemen zorgde. In plaats van een fluitsignaal voor duidelijk buitenspel, waar ook voor gevlagd werd, koos de scheidsrechter voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied voor Sliedrecht. Hij zag wat verder niemand zag, een handsbal. Uiteraard krijg je dan reacties van spelers al zijn de woorden dan niet altijd goed gekozen. In dit geval werd Ali Yilmaz het ,,slachtoffer’’ want hij kreeg na het woord clown onmiddellijk de rode kaart voorgehouden. En tot ieders verbazing besloot de scheidsrechter direct tot een afkoelingsperiode al besefte iedereen zich dat pas later. Bij het naar de kleedkamer gaan kreeg ook trainer Koen Janssen de rode kaart voor zijn opmerkingen richting scheidsrechter.

Toen iedereen, de scheidsrechter voorop, weer tot bedaren was gekomen, vooral van de genomen beslissing kwam de volgende verrassing uit de hoge hoed. Van den Bergen besloot alsnog de eerste helft af te maken. In de rust zou hij de beslissing nemen over staken, het ging over het gevoel dat hij na de 6 minuten zou hebben. Nadat deze gespeeld waren, er gebeurde niets om je zorgen  over te maken, bleek dat de scheidsrechter mentaal niet meer in staat was om de tweede helft van zijn leiding te voorzien.
Zoals Van den Bergen zelf verwoorde ,,Ik ben niet in staat om verder te gaan, als ik dat wel doe worden twee ploegen daar de dupe van. Ik heb nog contact met de KNB gezocht met de vraag wat te doen maar dat antwoord was voor mij niet helder’’ Mentaal was de scheidsrechter absoluut niet meer in staat verder te gaan. En je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat de man vooral problemen met zichzelf had.

En zo viel het duel in verschillende delen uiteen maar zeker is dat er, in combinatie met een onderbreking en als gevolg van het niet verder kunnen van de scheidsrechter slechts 45 minuten voetbal en een 0-0 stand opleverde. Het is nu aan de KNVB om een oordeel te vellen, zeker is voor iedereen dat beide ploegen daar part nog deel aan hebben en dat deze scheidsrechter, ooit talentenpool, mentaal op dit moment niet in staat om duels op dit niveau als scheidsrechter te fungeren. In  feite een trieste constatering, in de eerste plaats voor Sjako van den Bergen.

Die in de bestuurskamer na afloop in ieder geval weer nuchter genoeg was. Op de vraag van het bestuur of hij wel naar Vogelwaarde kon rijden met de auto was het antwoordt een zeker ja.

De wedstrijd
Het was een duel zoals alle anderen die men in de competitie speelt. Het ging om aansluiting bij de top en daar streden beide ploegen voor, met respect voor elkaar, tussen spelers was niets aan de hand. Beide ploegen moesten winnen, zaten in een goede flow en ondanks de bittere kou stelden de vele toeschouwers zich er wel iets van voor. Ongelijk kreeg men niet want de tijd dat er gespeeld werd was aardig om te zien met veel spanning.

Echt goed voetbal was het trouwens niet en vooral LRC viel tegen na de prima eerste helft van vorige week tegen WNC. Het liep aan de kant van de thuisclub niet zoals men verwacht maar in ieder geval gehoopt had.

De opstelling was slechts op één plaats gewijzigd, Jeffrey Winkelman had zijn plaats weer afgestaan aan Danny van Steijn. Voor het overige geen wijzigingen en veel aanleiding na vorige week was daar ook niet voor. Sliedrecht had haar strijdplan klaar en werd geholpen door de vele foutieve passes aan de kant van LRC. Alleen de eerste 5 minuten speelden men zoals verwacht mocht worden en dat was te weinig om echt indruk te maken. Dat deed Sliedrecht overigens ook niet al kon die ploeg over de gehele speeltijd wel het meest aan spraak maken op een voorsprong. Zoals Michel Langerak, trainer van Sliedrecht, na afloop constateerde: ,,Wij waren de bovenliggende partij en ik had er voor de tweede helft zeker een goed gevoel over, als er één ploeg op voorsprong had kunnen en misschien wel moeten komen was het Sliedrecht.’’

Maar zoals LRC haar spits Ansu Camara niet kon vinden lukte het ook de bezoekers niet. Dreiging dat wel maar echte kansen, een enkele. Bij pogingen wat later in de eerste helft moest LRC twee keer een bal voor de lijn weghalen maar dichterbij kwam men toch ook niet.

Wel verloor LRC de slag op het middenveld waar Sedan Ozan bepaalt niet in zijn beste vorm stak en er ook via de vleugels onvoldoende gevaar gesticht kon worden. Verdedigend ging Wesley Swets regelmatig op avontuur maar ook dat zette geen zoden aan de dijk. Daarnaast had Furcan Cetin het vooral verdedigend lastig tegen de ook in Leerdam bekende Luciano van Harlingen die op basis van zijn passeerbeweging regelmatig aan de aandacht van Cetin ontsnapte. Van Harlingen was de meest gevaarlijke aanvaller van de bezoekers.

Na het aftasten van elkaar in de beginfase, waarin Ansu Camara net niet bij een scherpe voorzet van Ali Yilmaz kon en het voor Sliedrecht ook tot slechtst enkele pogingen zonder overtuiging bleef kantelde de wedstrijd langzaam maar zeker toch in het voordeel van Sliedrecht. Met een eerste mogelijkheid na 19 minuten spelen voor Dennis Verhoef die een vrije kans kreeg maar doelman Thijs Janssen vervelend in de weg lag. Soms was het druk voor het doel van Janssen, die niet op een fout te betrappen was, maar het zorgde wel voor veel onrust.

LRC was intussen overgegaan op de lange bal in de hoop dat Camara daar nog iets van zou kunnen maken, het bleek ijdele hoop en veel verder dan een onverwachte poging van Ali Yilmaz die voorlangs het doel van Mathijs Donatz ging. LRC viel dus aanvallend tegen, doelpunten vielen er niet omdat ook Sliedrecht niet in staat was een bres te schieten in de verdediging van LRC.

En toen kwam de eerste onderbreking die ongeveer 15 minuten duurde.

De laatste 6 minuten werden vervolgens weer begonnen zonder veel aanleiding tot paniek. Er stond natuurlijk nog de vrije trap op de rand van het strafschopgebied van LRC maar daar had Sjoerd van der Waal, die zich achter de bal plaatste, niet goed opgelet. Weliswaar schoot hij hoog over, Van den Bergen had duidelijk aangegeven dat het indirect was. LRC speelde met 10 man maar bleek toch in staat, anders dan de tijd voordien, voor wat gevaar te kunnen zorgen. Al was men uiteindelijk Thijs Janssen dankbaar, hij hield Danny van Laarhoven met een prima reactie van een doelpunt af.

Maar daar bleef het bij, tot teleurstelling van toeschouwers en beide ploegen die graag verder hadden willen gaan. Het mocht niet zo zijn al had men waarschijnlijk het eind van de 90 minuten toch niet gehaald. Het was immers al laat geworden en LRC heeft geen licht rond het hoofdveld dus of de duisternis niet alsnog spelbreker was geweest? Alleen zullen we dat nooit weten.