90'

LRC Leerdam 1 - 1e klasse C

28 oktober 2017 14:30

J. Meeuwse

In de eerste klas vielen nogal wat doelpunten, één daarvan was te noteren in Giessen waar LRC Leerdam met maar liefst 6-2 kopje onderging tegen GRC’14, een nederlaag die hard aankwam bij de bezoekers.

Zelden zullen supporters zo teleurgesteld zijn geweest in het resultaat van de hoofdmacht. Vooral zag het er allemaal zo aardig uit, LRC nog in een positie waarin men kanshebber was voor de eerste periode en een tegenstander die pas één punt had behaalt. Men zou denken, wat kan er mis gaan. Voldoende dus.

LRC was absoluut niet in goeden doen al viel het spel, met name in de eerste helft op zich helemaal niet tegen. Een periode was men superieur aan de thuisclub en kreeg men ook voldoende kansen om al definitief afstand van GRC had kunnen nemen. Voor iedereen was het dan ook verbazend dat het juist de thuisclub was die met een 2-0 voorsprong kon gaan rusten. Tegen de verhouding daar was iedereen het op dat moment wel mee eens. In de tweede helft was, na een minuut of vijf spelen, wel duidelijk dat er voor de Leerdammers weinig eer te behalen was.

Waarmee het een teleurstellende middag werd want van het voetballend overwicht dat men de eerste helft had was weinig tot niets meer over, natuurlijk veel meer balbezit maar tot echte kansen kwam het nooit en door fouten hielp men de thuisclub ook nog eens in het zadel. De 6-2 viel daarmee wel te hoog uit maar was toch voornamelijk eigen schuld.

In het tweede deel bakte men er weinig meer van. Verdedigend werden er, niet alleen door de verdedigers en de doelman fouten gemaakt, ook aanvallend kon men zelden tot een aanvaardbaar resultaat komen. GRC was veel scherper, had ogenschijnlijk ook veel meer de wil om hoe dan ook de eerste overwinning binnen te slepen. Waar LRC aanvallend nogal statisch speelde was er bij de thuisclub veel meer loopvermogen waarbij de aanvallers van de thuisclub de spelers van LRC regelmatig hun hakken lieten zien.

En zo was er voor de aanhangers van LRC niet zoveel te genieten op het koude sportpark, voor de thuisclub des te meer. GRC vierde uiteraard de eerste overwinning, vanuit het oogpunt van de thuisclub een uiterst nuttige al bleek dat pas na afloop toen de andere uitsagen bekend was.

En toch had het allemaal best anders kunnen lopen wanneer LRC haar kwaliteiten omgezet had in daden toen men daar in de eerste helft de mogelijkheden voor kreeg. In feite was ook dit duel hetzelfde als een week eerder tegen DTS Ede toen men ook veel mogelijkheden kreeg maar eveneens in de eerste helft de kansen onbenut liet. Zo had men tussen minuut 15 en 20 drie doelpuntrijpe kansen, ze waren aan LRC niet besteed. Maar ook dan is er nog niet zoveel aan de hand, voetballend was men immers beter dus moest er meer volgen, het bleef in feite de rest van het duel uit.

Een forse nederlaag was het gevolg die men voor een belangrijk deel op eigen conto kan schrijven. Verdedigend maar ook op het middenveld maakte men te veel fouten waar GRC uitstekend van profiteerde. Een 2-0 voorsprong bij de rust was het gevolg en voor de thuisclub betekende het dat het in de tweede helft niet meer zo nodig was. Vooral zorgen dat LRC van scoren afgehouden werd om zelf via snelle counters tot succes probeerde te komen. Verdedigend had LRC de handen vol aan de vaak van positie wisselende voorhoede van GRC die vaak ook sneller waren dan de spelers van LRC.

En hoewel LRC al snel in de tweede helft, na nog geen minuut spelen, terug in de wedstrijd kwam en iedereen weer mogelijkheden zag was die opleving van korte duur. Nog geen twee minuten na de aansluiting van LRC zorgde enkele missers in verdedigende zin van LRC weer voor een marge van twee doelpunten. Een treffer die de wetenschap naar boven bracht dat er in Giessen deze zaterdag niets te halen was.

Natuurlijk had LRC een overwicht, GRC vond het prima en wilde de luxe van de voorsprong vooral verdedigend niet in gevaar brengen en LRC was domweg niet in staat om daar iets tegenover te stellen. Ook op het middenveld was er geen sturing, spelers die er vooral genoegen in scheppen om eerst een tegenstander uit te spelen waardoor iedere vorm van snelheid bij voorbaat al verloren wordt en aanvallend was men te statisch. Het zat er gedurende de tweede helft nooit in dat de wedstrijd nog zou kantelen hetgeen dan ook niet gebeurde.

Dat LRC het nog probeerde is prijzenswaardig, men ging één op één spelen, versterkte op het middenveld, het had deze wedstijd een averechts effect waarmee de 6-2 nederlaag wel is verklaart. En waarmee men tevens de mogelijkheid op het winnen van de eerste periode tot een minimum zag slinken, theoretisch kan het nog met maar drie punten achterstand op DUNO D, komende zaterdag gast in Leerdam maar gezien het resultaat tegen GRC zullen weinig mensen daar nog in geloven al blijft het iets om voor te gaan.

Bij de LRC zag het in de opstelling uit zoals verwacht. Wesley Swets was afwezig vanwege studie en werd centraal achterin vervangen door Thomas Heideman. Noodgedwongen omdat Dennis Bot die voor het eerst in de basis zou staan, zich ziek had afgemeld. Het betekende een basisplaats voor Robin Boekhout. Voor het overige de bekende spelers. Weliswaar werd er drie keer gewisseld maar voor Dylan Verschoor, Jeffrey Winkelman en Brennan Bieri was het onmogelijk voor een ommekeer te zorgen.

De wedstrijd
Het duel kwam langzaam op gang, GRC had logisch gekozen voor zekerheid dus eerst de nadruk op het verdedigende deel, zeker niet de meest zekere linie, en pas daarna aan acties die tot doel hadden iets voor het doel van de tegenstander te forceren. LRC mocht de bal hebben en speelde op dat moment redelijk.

Men was in ieder geval voetballend beter dan de thuisclub al duurde het even voor men dat effectief kon maken. Zoals een week eerder kwamen er nogal wat kansen, allemaal tussen de 15de en 20ste minuut, de periode dat men op voorsprong had moeten komen waardoor het een stuk makkelijker zou worden.

Het begon met een voorzet van Ali Yilmaz die door Cedrick Sangwa, vrij voor het doel, verkeerd werd ingeschat al kwam de bal ook wel wat achter hem waardoor het op zich niet eens een makkelijke mogelijkheid was.

Een makkelijke mogelijk was het wel in de 16de minuut toen Akram Chentouf gewoon had moeten scoren. Eerst vond hij doelman Mijdam nog op zijn weg maar ook de afvallende bal was een prooi voor hem. In plaats van rustig binnen te schieten vond Chentouf wederom de doelman GRC op zijn pad. Ook een afstandsschot van Robin Boekhout vond geen genade in de ogen van doelman Mijdam hoe fraai de bal ook naar de kruiding ging, een fraaie safe was het enige dat overbleef.

Een aantal kansen waar LRC domweg meer mee had moeten doen. Nu hield men GRC in de wedstrijd dat pas na 38 minuten echt gevaarlijk werd. En toen was het wel direct raak. Michael van den Oever kreeg alle kans om, met de bal aan de voet, naar binnen te komen om vanaf de 16 meter maar eens verwoestend uit te halen, doelman Thijs Janssen was volkomen kansloos, 1-0 via een fraai doelpunt.

De wereld op zijn kop gezien het spelbeeld, LRC ging steeds onnauwkeuriger spelen en echte kansen waren er niet meer, dreiging maar dat was niet voldoende om de overmacht aan verdedigers angst aan te jagen. Waar de bal ook bleef, als hij maar weg van het doel was. Maar het zou voor LRC nog erger worden. Niels de Haan probeerde het weer eens met een verre inworp die veel weg hadden van cornerballen, de bal kwam voor het doel en eindigde met een enorme poeier die via de buitenkant van de paal naast ging.

En of het niet genoeg was kwam GRC voor rust, minuut 45, op een 2-0 voorsprong. Een foute pass op het middenveld kwam LRC duur te staan. De bal kwam hoog aan de zijkant van het doel waar Thijs Janssen de bal miste en ook verdedigers geen oplossing wisten. De bal kwam nu hoog in het midden van het doel waar Danny van Steijn duidelijk tekort kwam tegen Samed Koksal die vrij makkelijk binnen kopte.

Dan meer in de tweede helft zal men in kleedkamer hebben afgesproken, het beeld van de wedstrijd was daar ook maar en men had al heel snel succes. GRC mocht aftrappen voor het tweede deel maar deed dat slordig, LRC nam over en kreeg de bal bij de vrijstaande Cedrick Sangwa die de hoek voor het uitkiezen had, 2-1. Iedereen geloofde er weer in al duurde dat slechts 2 minuten. Verdedigend krijgt men de bal niet weg, enkele spelers zitten finaal naast het leer en het zachte rollertje verdween zomaar tegen het net dat niet eens opbolde, 3-1.

Veel teleurstellender kan men het van de kant van LRC niet hebben en het betekende in feite de definitieve genadeklap voor de bezoekers. GRC hoefde uiteindelijk niets te veranderen aan hun tactiek, de marge was weer twee. Weer liet men LRC de bal maar die deden daar wel heel weinig mee. Waar men in de eerste helft nog de nodige kansen kreeg was daar in het tweede deel absoluut geen sprake van. Een poging uit een vrije trap van Ricardo Papilaja zorgde voor wat opwinding maar daar bleef het wel bij, ondanks het vele balbezit. Er was geen speler te vinden die de lijnen fatsoenlijk uitzette en daar hielpen dus ook de wissels niet aan.

GRC benutte haar snelheid naar behoren en wie nog twijfelde deed dat na 67 minuten niet meer. Furcan Cetin maakte een domme overtreding die je al van ver aan zag komen, strafschop en 4-1. In de 83ste minuut werd het 5-1 voor de thuisclub toen een duel werd gewonnen en men direct profiteerde waarbij het er verdedigend niet best uitzag terwijl ook doelman Janssen in de malaise deelde.

Nog één keer kon LRC iets terug doen toen scheidsrechter Meeuwse hands waarnam van een verdediger van GRC zag en ook aan die kant van het veld de bal op de stip ging. Ansu Camara plaatste zich achter de bal, zag doelman Mijdam de bal pakken maar hij mocht het van de scheidsrechter nog een keer proberen en toen kon het scorebord wel naar 5-2 springen.

Met nog drie minuten te spelen leek het dat wel maar verdedigend had LRC de moed al laten zakken en nog één keer mocht GRC door de verdediging wandelen waarna direct werd afgefloten maar niet eerder nadat er 6-2 genoteerd werd.

Een gevoelige nederlaag voor een teleurstellend LRC dat voetballend dan wel beter was maar teveel fouten maakte om aanspraak op meer dan een nederlaag te kunnen maken, zeker als daarbij ook de beste kansen onbenut worden gelaten.