71'

LRC Leerdam 1 - 1e klasse C

30 september 2017 17:00

S. van den Bergen

LRC Leerdam heeft ook haar tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. GJS bleek minder weerbarstig dan vooraf gedacht en de 4-0 winst voor LRC Leerdam was verdiend.

De bezoekers uit Dalem zijn, van oudsher, geen tegenstander waar LRC zomaar overheen loopt. Vaak waren het in het verleden uitermate spannende duels met dan weer LRC en dan weer GJS als winnaar. Zaterdag in het eerste duel in de eerste klas tussen beide ploegen verliep wat anders. Hoewel het begin van de wedstrijd voor GJS was bleek LRC over 90 minuten toch te sterk en was er op de uiteindelijke 4-0 overwinning niets af te dingen. Een overwinning die nog hoger uit had kunnen vallen maar twee treffers, waarvan één dubieus, werden wegens buitenspel afgekeurd.

Voor GJS was het tegenvaller want het betekende de tweede nederlaag van het seizoen en dat is niet het resultaat dat men wenst als debutant in ene nieuwe afdeling. Voor LRC betekende de 4-0 de tweede overwinning van het seizoen met de aantekening dat men nog geen tegentreffer heeft hoeven incasseren en dat is een heel wat betere start dan afgelopen seizoen. Het betekent dat LRC op een gedeelde eerste plaats staat met de volle buit hetgeen de uitwedstrijd tegen Delta Sports’95, zaterdag, in Houten direct tot een topper maakt.

Maar dat was iets dat men achteraf pas wist al begon men het duel dan om 17.00 uur. Beide verenigingen daartoe besloten al werd het doel waarvoor dan niet bereikt. Toch was er wel wat meer publiek dan bij andere duels maar daar zal de naam GJS absoluut toe hebben bijgedragen. Het is tenslotte één van de weinige tegenstanders die dit seizoen uit de regio komt en ook een bekende naam. Maar één doel miste de wedstrijd niet en dat was het zonnetje dat de rest van de dag opvallend verstek had laten gaan. Tijdens de wedstrijd was het prettig toeven langs de lijn, geen regen en ook dat is winst op een verder druilige dag.

LRC speelde in de verwachte opstelling met centraal achterin toch Rogier Gerritsen waarop niet gerekend was. Het werd zijn werkelijk laatste duel in het shirt van LRC in 2017 want door werkzaamheden is hij begin 2018 weer beschikbaar. Door de stand van het moment was het mogelijk hem een publiekswissel te geven in de 83ste minuut. Voorin speelde Ansu Camara vanaf de aftrap, hij nam de plaats in van Rick van Loo die op de bank moest beginnen maar zijn bijdrage aan de winst nog zou leveren.

Camara deed dat ook en gaf zichzelf daarmee een aardig verjaardagscadeau. Thomas Heideman begon eveneens op de bank maar dat had andere oorzaken, hij had, samen met teamgenoot Sedan Ozan, dinsdagavond na de training een auto-ongeval waardoor het raadzaam was niet te beginnen. Sedan Ozan stond wel aan de aftrap. Op met middenveld was nu een plaats vrijgekomen voor Robin Boekhout die een goede indruk maakte als verdedigende middenvelder al moet het soms wat nonchalante er voor het mooie nog uit. Maar zijn aanwezigheid zorgde er mede voor dat de thuisclub het belangrijke middenveld in handen kreeg.

En de wedstrijd, die was niet echt verheffend waarbij het scoreverloop ook niet echt meewerkte. LRC had bij de rust al een 3-0 voorsprong en hoefde zich in het tweede deel niet echt meer in te spannen. Opmerkelijk was het verschil in aanvallend opzicht tussen beide ploegen. GJS, dar vooral het eerste kwartier als sterkste aan het duel begon wist zich nauwelijks kansen te scheppen, in de eerste helft in feite geen enkele of het moeten wat halve mogelijkheden geweest zijn, zoiets als dat het bij een andere afweging zomaar een kans had kunnen worden. Dat was aan de kant van LRC beduidend beter, in feite kreeg men vier echte mogelijkheden waarvan er drie in een doelpunt werden omgezet, veel efficiënter kan het eigenlijk niet.

De bezoekers moeten vooral wennen aan het voetballen in de eerste klas, er bestaat toch een behoorlijk verschil. Men had gekozen voor een tactiek waarbij men de tegenstander reeds in de verdediging zou afjagen, LRC geen kans geven tot enige vorm van opbouw te komen. Soms werd een speler van LRC omringt door wel drie spelers van GJS, het oogde erg actief en dat was het in feite ook maar in de eerste plaats leverde het geen enkele mogelijkheid op terwijl een dergelijke opdracht nooit geen 90 minuten is vol te houden, daarvoor vraagt het teveel van spelers.

LRC liet het over zich heen komen. Kon in feite ook niet anders omdat men blijkbaar geen rekening had gehouden met dit spel van de bezoekers. Het duurde overigens maar een kwartier waarna LRC langzaam het evenwicht herstelde en zelf het initiatief ging nemen. Opmerkelijk was dat GJS regelmatig zocht naar de hoge bal voor het doel van Thijs Janssen, een heilloze missie met Wesley Swets en Rogier Gerritsen centraal achterin, gevaar leverde het nooit op.

Dan deed LRC het een stuk beter en benutte de eerste de beste mogelijkheid die zich voordeed hetgeen in wezen al vroeg de wedstrijd op slot gooide al bleef het eerste deel nog best aantrekkelijk. De thuisclub had daarnaast het voordeel dat men op twee heel belangrijke momenten  de armen juichend in de lucht mocht gooien waardoor het tweede deel uiteindelijk slechts een formaliteit werd.

De wedstrijd
Het begin was dus voor een fel spelend GJS en een wat apathisch LRC dat het vooral op zich af zag komen. Niet dat er gevaar uit voortkwam maar de thuisclub had toch wat problemen met het spel van de bezoekers. Al had men 15 minuten spelen het recept al gevonden. In drie stappen stond men voor het doel van doelman De Haan die de scherpe voorzet van Ansu Camara aan zich voorbij zag gaan en terecht komen bij de geheel vrij staande Akram Chentouf eindigde, hij schoof het leer beheerst binnen en, hoewel tegen de verhouding van dat moment, wel met 1-0 voor.

Het doelpunt zorgde voor de kentering in het duel, het afjagen van GJS vertoonde haperingen en LRC kon het middenveld in handen nemen waardoor de bezoekers steeds meer gedwongen werden de lange bal te spelen. De wedstrijd kantelde en voor GJS was het wachten op de eerste kans. Voor LRC waren die er wel maar Chentouf vond met zijn poging de doelman op zijn pad om kort daarna een gele kaart in ontvangst te nemen.

Maar de 2-0 kwam er toch in de 33ste minuut en kan voor het grootste deel op naam van Ansu Camara geschreven worden. Hij worstelde zich langs enkele verdedigers en langs de achterlijn. Blijkbaar schrok doelman De Haan van de aanstormende Camara, ging over bal waarna verdediger Lorenzo Agnoli voor het laatste zetje zorgde, 2-0.

Vervolgens had LRC de wedstrijd wel in handen en zag Robin Boekhout een mogelijkheid toen doelman De Haan wat ver voor zijn doel stond, zijn poging scheerde de lat als het ware. Voor dat de beslissing viel was het eerst nog Ruud Bos die het maar eens van afstand probeerde en de bal maar rakelings naast zag gaan. De eerste poging van de bezoekers in 38 minuten voetbal, je gaat er geen wedstrijd mee winnen. Nog één keer liet LRC voor de rust zien hoe het dan wel moet. In de 44ste minuut is het een corner van Ali Yilmaz zorgt voor de nodige drukte en paniek in verdedigende zin voor GJS, wegwerken van de bal lukt ook al niet terwijl men Ansu Camara toch niet had kunnen missen, hij stond volledig vrij en deponeerde de bal in de hoek waardoor er 3-0 genoteerd kon worden en scheidsrechter Van de Berg het tijd vond voor een pauze.

De tweede helft werd een stuk minder aantrekkelijk maar dat had veel te maken met het feit dat de wedstrijd in 45 minuten al beslist was en GJS naarmate de tijd vorderde steeds meer naar het eind ging verlangen. Eigenlijk was het de vraag hoever LRC wilde gaan maar ook dat bleef beperkt, ook al door twee afgekeurde doelpunten al moet gezegd dat GJS een nog grotere nederlaag niet echt verdiende.

Waar de gasten een gebrek aan uitgespeelde kansen had kreeg men in het overigens sportieve duel toch de nodige gele kaarten, ook spelers van LRC incasseerden er een paar. Maar veel hoogtepunten waren er niet, LRC de bovenliggende partij en een doelpunt uit het boekje, Ansu Camara had blijkbaar goed opgelet tijdens de training van donderdag toen hij de bal aan de zijlijn ontving en precies op maat de inlopende Rick van Loo bediende die fraai 4-0 scoorde.

Wedstrijd volledig gespeeld al scoorde Ali Yilmaz een zuiver doelpunt. Hij kreeg de bal van Sedam Ozan die mogelijk wel buitenspel stond maar dat vlagsignaal werd weggewoven door de scheidsrechter. Dat hij de scorende Yilmaz op buitenspel betrapte had veel weg van het goedmaken van zijn misrekening enkele seconden eerder, het feest ging niet door. Ook en treffer van Camara na een voorzet van Yilmaz vond geen genade in de ogen van de scheidsrechter en dat was een juiste beslissing.

Het bleef bij 4-0 voor LRC en een veel prettiger gevoel voor de thuisclub dan voor GJS dat echt aan de bak zal moeten, vooral in het scheppen van mogelijkheden zal men stappen moeten gaan maken maar dat is de ervaren trainer Cees Lagendijk wel toevertrouwd.