Heukelum 1

LRC Leerdam 1 - beker groep 1 22

16 september 2017 14:30

Waard, P.A. de

LRC Leerdam wist zaterdag, in de laatste bekerwedstrijd, niet verder te komen dan een 2-2 gelijkspel tegen Heukelum. Na een teleurstellend duel was dat voor de thuisclub het hoogst haalbare.

Bij een laatste bekerwedstrijd, altijd de aanloop naar de competitie, is het voor velen de vraag of men er klaar voor is. Duidelijk werd dat wat LRC betreft in de thuiswedstrijd tegen Heukelum niet, afgaand op het gebodene kan men over grote delen van de wedstrijd zeggen dat voor LRC de start best nog even kan wachten. Wat de thuisclub liet zien was zeker niet oogstrelend, dat gold ook voor Heukelum maar die ploeg wilde er in ieder geval nog iets van maken, dat kon lange tijd niet van LRC worden gezegd.

Natuurlijk is het knap dat men een 0-2 achterstand nog ombuigt naar een 2-2 gelijkspel maar in de eerste plaats had het zover niet mogen komen. En met een beetje geluk voor de bezoekers hadden de punten gewoon mee over de Lingebrug gegaan. Want of LRC ook een 0-3 achterstand goed had kunnen maken blijft gissen evenals of de strafschop die Heukelum toekwam wel een doelpunt had opgeleverd.

Ondanks het vele balbezit voor de thuisclub kwam men dus goed weg en dat mag best als de verdienste van Heukelum worden gekenschetst. De bezoekers hadden zich ingesteld op een aanvallend LRC en hielden, zeker de eerste 20 minuten van de wedstrijd veel spelers achter de bal. LRC was voortdurend op de helft van de bezoekers te vinden maar wat heb je daaraan als de voortzetting is zoals zaterdag door de thuisclub werd gedemonstreerd.

Het leverde nauwelijks een kans op. met een veel te laag tempo en maar weer een bal terug uit kom je er niet terwijl het ook ontbrak aan zuiverheid in de passing. LRC was slordig, en het zal niet het geval geweest zijn maar vanaf de zijkant leek het voor de toeschouwers toch echt of men er weinig zin in had. Heukelum zat overigens fel op de bal, ging over het gehele veld het duel aan  en zorgde ervoor dat de door LRC gekozen weg, veelvuldig door het midden, was afgesneden.

Het enige gevaar van de kant van de thuisclub kwam niet door combinaties maar door pogingen van afstand door twee keer Ricardo Papilaja en een één keer van Ali Yilmaz. Weliswaar moest Heukelum hard werken om erger te voorkomen  maar toen men daarna wat van de verdedigende tactiek liet varen kregen de bezoekers zelfs de betere kansen en een voorsprong bij de rust door een eigen doelpunt van Furcan Cetin.

Trainer Koen Janssen was hoorbaar ontevreden. LRC was gestart met Thjis Janssen op doel en Rogier Gerritsen met Wesley Swets centraal achterin. Aan de zijkant stonden Furcan Cetin en Ricardo Papilaja die als één van de weinigen een voldoende scoorde. Probleem was vooral het middenveld waar Sedan Ozan maar heel moeilijk in de wedstrijd kon komen en de passing vanuit die linie vooral matig was. In aanvallend opzicht zocht men het veel te vaak door het midden, via spits Anzu Camara die voor weinig gevaar kon zorgen. De vleugels, bezet door Ali Yilmaz en Rick van Loo werden veel te weinig bedient al zag men wel, in die momenten dat het wel lukte, dat juist daar het gevaar vandaan moest komen.

LRC bleef volharden in dat spelletje. Een ingreep in de tweede helft bracht de ommekeer. LRC bracht Robin Boekhout en stuurde Rogier Gerritsen als aanvallende impuls vooruit, een ingreep na ongeveer 20 minuten spelen in de tweede helft.

Met name het inbrengen van Robin Boekhout bleek doorslaggevend, eindelijk een middenvelder die het spel niet alleen breed houdt maar ook oog heeft voor de lopende man in de diepte en een pegel in de benen waardoor schoten van afstand ook een gevaarlijke situatie opleveren. LRC werd er duidelijk gevaarlijker door met meer ideeën terwijl het meeste gevaar vooral van Ali Yilmaz kwam vanaf de vleugel waar de samenwerking met Ricardo Papilaja opvallend goed was. Er was eindelijk diepgang vanaf het middenveld, het balbezit bleef hoog en had in het laatste deel van de wedstrijd ook effect.

Voor Heukelum was het een duel waarin men alles had moeten geven en een behoorlijke aanslag op de conditie getuige het aantal kramp gevallen bij de bezoekers. Die waren na afloop dan ook best tevreden met het 2-2 gelijkspel, men had op eigen vermogen een goede wedstrijd afgeleverd en na enkele mindere duels kan men niet anders dan een goed gevoel over gehouden hebben.

LRC bleef door de puntendeling ongeslagen in de beker en tevens groepswinnaar, samen met Geinoord gaat men naar de tweede ronde, de ploeg uit Nieuwegein won met 4-1 van Nieuw Utrecht. Maar de vraag of LRC helemaal klaar is voor de start van de competitie is met het gelijkspel en het vertoonde spel niet beantwoord en vooral de bezetting van het middenveld zal de nodige hoofdbrekens kosten. Al heeft LRC in deze beker- en oefencampagne al wel laten zien dat men tot beter in staat is.

De puntendeling was verdient voor beide ploegen al blijft een smetje dat LRC in het mannelijke maar sportieve duel wel tegen vier gele kaarten opliep waarbij een paar voor praten tegen de scheidsrechter, dat zal er toch uit moeten want veel nut heeft het niet, een gedachten verandering heeft het nooit teweeg gebracht.

De wedstrijd
Een indrukwekkende minuut applaus als laatste eerbetoon aan Klaas Brouwer die anderhalve week geleden overleed voor aanvang van de wedstrijd. De familie Brouwer was aanwezig, spelers van LRC en Heukelum kwamen, bij de ingang van het veld hun condoleance aanbieden aan mevrouw Brouwer. Er was gekozen voor een minuut applaus waarmee nog eens extra de verdienste van Klaas Brouwer werd onderstreept. De herdenking maakte indruk op familie en andere aanwezigen.

Na het eerste fluitsignaal was de opzet van LRC al snel duidelijk, druk zetten op de tegenstander en de bal via veel schijven naar de aanvallers brengen. Heukelum had gekozen voor veel spelers achter de bal en keek in die begin minuten niet op een corner meer of minder. Binnen 5 minuten evenzoveel corners voor LRC waarmee men wel dreigend was maar geen enkele kans uitspeelde. De bedoelingen waren echter duidelijk en het begin was voor de thuisclub.

De bezoekers zochten vooral hun topschutter, Ferry Meijdam, gevaarlijk in veel aanvallende situaties al was het redelijk voorspelbaar wat men deed. Ook van de kant van de bezoekers was er voorlopig weinig gevaar voor het doel te zien. Al kwam het eerste gevaar wel op naam van Heukelum toen een vrije trap, vanaf de zijlijn, omgezet werd in een directe poging waar doelman Thijs Janssen alle moeite mee had, hij tikte de bal net onder de lat vandaan.

De eerste mogelijkheid die voor gevaar zorgde volgde in de 32ste minuut met een afstandspegel van Ricardo Papilaja. Maar de beste kans in de eerste 45 minuten was voor Heukelum toen LRC, in plaats van de bal achter te laten lopen een speler wilde uitspelen hetgeen mislukte. Het bracht uiteindelijk Ferry Meijdam vrij voor het doel maar die maakte de fout het vooral hard te willen doen, het leer verdween hoger over het doel dan dat hij ervoor stond, LRC kwam goed weg. Eén keer leek een aanval van LRC kansrijk toen een voorzet door Ansu Camara kon worden ingekopt, hij vergat het volledig. De rust leek met een 0-0 stand te komen maar daar dacht Furcan Cetin anders over. In de 45ste minuut werkte hij een corner achter zijn eigen doelman Thijs Janssen die volstrekt kansloos was, een fraaie treffer maar in het verkeerde doel, 0-1.

De tweede helft begon weer met druk van LRC maar de echte kansen waren toch echt voor de bezoekers. Zo kwam men goed weg toen scheidsrechter De Waard een handsbal van Rogier Gerritsen niet op waarde schatte en door liet spelen. Geen strafschop en langzaam maar zeker moest er aan de kant van LRC ingegrepen worden. In de 18de minuut moesten Wesley Swets en Rick van Loo het veld ruimen voor Cedric Sangwa en Robin Boekhout.

Een signaal dat het anders moest maar Heukelum pakte het direct op, een verre uittrap van doelman Van ’t Pad van Heukelum werd door Thomas Heideman verkeerd ingeschat en dat was een kolfje naar de hand van Ferry Meijdam die de bal oppakte en Thijs Janssen machteloos maakte op zijn poging, 0-2. Dezelfde speler had vijf minuten eerder een grote kans om zeep gebracht door in plaats van de hoek uit te kiezen tegen de benen van een verdediger te mikken.

Maar de bedoelingen aan de kant van LRC waren ook duidelijk en men had al snel succes. Oplettendheid van Gerritsen zorgde uiteindelijk voor de 1-2. Een voorzet van Ricardo Papilaja werd door de verdediging van Heukelum slecht verwerkt en Gerritsen kreeg er, mede door zijn tomeloze inzet, zijn voet tegenaan en dat  betekende 1-2 en weer wat geloof terug bij de thuisclub.

Er kwam wat meer lijn in het spel van de thuisclub en het inbrengen van Boekhout betaalde zich in meerdere opzichten uit. niet alleen was er meer diepte in het spel maar ook zijn afstandsschoten zorgden voor gevaar zoals in de 28ste minuut toen doelman Van ’t Pad machteloos was op de poging en 2-2 moest toestaan.

LRC rook dat er mogelijk wat meer in het vat zat en zette Heukelum dat op haar laatste benen liep, onder behoorlijke druk. Veel ballen werden voor het doel geslingerd en zorgde even zo vaak voor hachelijke situaties maar doelpunten zouden er niet meer vallen. Ook de bezoekers kregen nog een bescheiden mogelijkheid maar die poging ging voor langs.

Het bleef dus bij een 2-2 eindstand, Heukelum was er tevreden mee en in wezen kon LRC op niet meer aanspraak maken al zal men absoluut niet tevreden zijn over hetgeen op de mat werd gelegd.