LRC Leerdam 1 - beker groep 1 22

9 september 2017 14:30

Waveren, T. van

LRC Leerdam is er klaar mee

Voor LRC Leerdam zit het bekertoernooi voor wat het eerste elftal betreft alweer op. Door een wat gelukkige 1-2 overwinning tegen Geinoord heeft men de volgende ronde, knock-out fase al bereikt. Twee overwinningen waren daarvoor genoeg. Het resultaat van de laatste wedstrijd, zaterdag thuis tegen Heukelum, is van geen ander belang meer dan prestige want waar LRC Leerdam door gaat in de beker stopt het voor Heukelum na de groepsfase.

Het duel tegen Geinoord Nieuwegein had wel haar eigen belangen. Beide ploegen hadden hun eerst wedstrijd gewonnen en, afhankelijk van het duel tussen beide andere opponenten, Nieuw Utrecht en Heukelum, kon men via winst goede zaken doen en, zoals later op zaterdag bleek, zelfs plaatsen voor de knock-out fase. Bij het andere duel kwam er immers een winnaar, Nieuw Utrecht won met 2-1 waardoor LRC met haar zes punten slechts bij te halen is maar niet voorbij gestreefd kan worden. De nummers één en twee gaan door en het moet raar lopen wil LRC niet als groepswinnaar uit de bus komen, tweede is men in ieder geval. De positie maakt voor de volgende ronde niets uit.

LRC heeft dus aan de verwachtingen voldaan want als eerste klasser ben tussen tweede klassers ben je in feite wel verplicht om door te gaan al wordt vaak geroepen dat het veredelde oefenwedstrijden zijn. Maar vlak voor de start van het seizoen zal men toch een idee hebben wat de vaste kern gaat worden, of men daar dan mee speelt is weer een ander verhaal.

Het werd geen al te beste wedstrijd waarin spelers en publiek nogal moesten wennen aan de neerslag die er viel al kwam dat voor de kwaliteit van de kunstmat niet eens zo slecht uit. Daarnaast nog wat flitsen en donder om het compleet te maken. Wat dat betreft was het in de tweede helft een stuk aangenamer op en langs het veld en deed het zonnetje nog een vertwijfelde poging van zich te doen spreken. Ook voetballend was de tweede helft wat beter te verteren voor het oog al werden nooit grote hoogten bereikt. Al met al viel het tegen was LRC, maar ook Geinoord op de mat legde waardoor het verschil tussen beide ploegen niet zo groot was hetgeen ook in de wat gelukkige 1-2 overwinning voor LRC tot uitdrukking kwam.

Gezien het spel in de eerste helft en het laatste kwartier van de tweede kan men spreken van vooral een gelukkige winst al tellen dat soort overwinningen natuurlijk ook. Maar LRC maakte het zich wel behoorlijk lastig, totaal onnodig want in het eerste half uur van de tweede helft had men mogelijkheden om verder weg te lopen van de thuisclub waardoor men de problemen van het slot van de wedstrijd vrij makkelijk had kunnen voorkomen.

Over de eerste helft is niet zoveel positiefs te zeggen. Geinoord was, behoudens de eerste 10 minuten, gelijkwaardig waarbij LRC nogal problemen had met de door de thuisclub gekozen taktiek. In aanvallend opzicht hield men vier spelers voorop in balbezit en aangezien de omschakeling bij LRC nog een train baar onderdeel van het spel is stonden de verdedigers regelmatig in ondertal. Vanaf het middenveld, waar men voor de rust weinig te vertellen had was er nauwelijks hulp te verwachten.

Middenvelders speelden zeker in verdedigend opzicht een meter of 15 te ver vooruit. Wat dat betreft had Geinoord het beter voor elkaar. Aanvallend was het ook al moeilijk een vuist te maken. Te statisch en alleen een Rick van Loo die enige inspanning in het duel wilde stoppen om in balbezit te komen. Te weinig om gevaarlijk te kunnen worden.

In de tweede helft een ander beeld, LRC nam nu wel het initiatief op het middenveld waardoor Geinoord regelmatig gedwongen werd tot het spelen van de lange bal  en men de vier aanvallers van de eerste helft zelfs te hulp moest roepen om erger te voorkomen. LRC bleek een half uur lang de betere ploeg, men vond elkaar beter al zal men moeten werken aan het leveren van arbeid als men niet in balbezit is.

Dat LRC niet verder uitliep dan 0-1 en 1-2 was verrassend evenals het verrassend was dat Geinoord in het laatste kwartier LRC niet verder pijn deed dan het verzorgen van veel drukte voor het doel, deze keer verdedigd door Sjoerd de Groot. Men bakte er het laatste kwartier, over het hele veld niets meer van, Geinoord kon regelmatig doorkomen en met hangen en wurgen wist men de 1-2 over de streep te trekken. LRC bleef in grote fases van de wedstrijd beneden het vereiste niveau maar daar zal ongetwijfeld op weg naar de competitie nog over gesproken worden.

Ansu Camara maakte, voor het eerst sinds de eerste oefenwedstrijd, weer zijn opwachting, hij viel in de tweede helft in voor Cedric Sangwa. Het ontbreekt natuurlijk nog aan wedstrijdritme waardoor enkele goede kansen geen doelpunt werden. Opvallend was wel de verdedigende arbeid die verricht werd, zo was hij in het laatste kwartier vaak de noodzakelijke extra verdediger, vooral bruikbaar als een bal hoog voor het doel kwam. Maar winnen doe je met zijn allen en als het gevraagd wordt verdedigen ook. Al zal trainer Koen Janssen uit het laatste kwartier, maar ook de eerste helft, het nodige huiswerk hebben gehaald.

De wedstrijd
Geinoord wilde blijkbaar eerst afwachten wat LRC in haar mars heeft dus was de beginfase voor de bezoekers, een periode waarin men zelfs scoorde, Rick van Loo was de ,,dader’’ maar zijn treffer werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel, geconstateerd door de neutrale assistent. Zoals er in de beginfase wel meer mogelijkheden waren, voor beide ploegen.

Geinoord had het evenwicht in de wedstrijd snel terug gebracht, geholpen door de het lage baltempo dat LRC hanteerde en de regelmatig slordige passing al waren er maar weinig mogelijkheden. Geinoord kreeg grip op het middenveld. En dat leverde na 12 minuten een aardige mogelijkheid op toen een speler zomaar vrij voor het doel kon komen, het been van Wesley Swets voorkwam erger. In de tegenstoot schoot Rick van Loo na een steekbal van Sedan Ozan maar net over.

De thuisclub was met name gevaarlijk bij cornerballen waar men zichtbaar op getraind had. Het zorgde verdedigend voor veel onrust bij LRC en geluk met een bal die tegen de lat werd gekopt en een goede reflex van Sjoerd de Groot. LRC probeerde het aanvallend wel maar er ging teveel mis waardoor gevaar vaak uitbleef. In totaal één gelukte combinatie in 45 minuten is schaars. Maar ook Geinboord kreeg geen echte kansen, vaak bleef het ook hier bij dreiging. Een logisch gevolg was dat iedereen, op Ricardo Papilaja na, aan een 0-0 ruststand dacht. In de slotseconde kreeg LRC nog een vrije trap op 18 meter. De muur van Geinoord stond aardig opgesteld, de doelman een stuk minder. Papilaja zag het gat en dat betekende 0-1.

Een behoorlijke opsteker voor LRC dat Danny van Steijn, matig op dreef, wisselde voor Rogier Gerritsen waardoor Papilaja aan de rechterkant van de verdediging terecht kwam. Hoewel LRC al snel het initiatief nam was de eerste gevaarlijke actie nog voor Geinoord, Rogier Gerritsen bracht opluchting. Rick van Loo was na 13 minuten spelen dicht bij een treffer toen hij vrij kon inkoppen maar de bal over en naast het doel zag verdwijnen. Even later had Sedan pech toen hij een voorzet van Furcan Cetin tegen de paal mikte.

Intussen waren Akram Chentouf en Ansu Camara in het veld gekomen voor Robin Boekhout en Cedric Sangwa. De eerste actie van Camara was direct de meest opvallende, ook hij raakt met een kopbal de paal en zo waren er nog wel een paar mogelijkheden voor de bezoekers die het middenveld nu wel in handen hadden. Maar het bleef bij 0-1 en dat betekende dat Geinoord kon blijven hopen op een beter resultaat. En LRC in verdedigend opzicht rekening met de gastheren moest houden.

Het lukte aardig tot de 26ste minuut, de wedstrijd leek meer en meer in evenwicht te komen en verdedigend, inclusief doelman, ging men in de fout hetgeen voor de geheel vrijstaande spits een enorme kans en 1-1 opleverde. Op dat moment niet helemaal volgens de verhouding.

LRC was gelukkig niet onder de indruk en wist na 2 minuten spelen de stand weer terug te brengen naar een voorsprong, 1-2. Een corner in de 28ste minuut kwam in het druk bezette strafschopgebied van Geinoord waar niemand de bal echt vol raakte. Ook de mee opgekomen Rogier Gerritsen niet maar het was wel uiterst effectief want, hoe hij het deed bleef een raadsel, maar de bal ging net onder de lat binnen en LRC stond weer op voorsprong 1-2.

Erg geruststellend was het allemaal niet, het zorgde aan de kant van LRC vooral voor onrust en het laatste kwartier stond men onder een behoorlijke druk. Waarom men het zo uit handen liet glippen zullen de spelers zelf kunnen beantwoorden, het was wel een fase waarin Geinoord recht had op de gelijkmaker. Dat hij er niet kwam was te danken aan het feit dat één doelpunt werd afgekeurd, een andere mogelijkheid vrij voor doel hoog werd overgeschoten en de drukte voor het doel van LRC.

Het bleef bij een gelukkige 1-2 overwinning voor LRC en huiswerk voor de technische staf. Maar wat bleef was ook de zekerheid dat men na twee wedstrijden al klaar is met het bekertoernooi en men zich de komende veertien dagen, waarin men nog drie wedstrijden zal spelen, helemaal kan richten op de competitie. En dat feit op zich is geen slechte prestatie. Wat er beter moet zal men zelf wel weten.