85'

29 augustus 2017 20:00

Scheidsrechter

Egbert Egberts

Dinsdagavond speelde LRC Leerdam alweer de vierde oefenwedstrijd en tevens de laatste voor de bekercompetitie komende zaterdag 2 september gaat beginnen. Tot nu toe verloopt de opbouw naar het seizoen 2017-2018 redelijk voorspoedig al heeft men inmiddels ook wat tegenslagen gekregen in de selectiesfeer. Maar zuiver cijfermatig gezien gaat het goed, men verloor alleen van Stedoco en de overige duels werden allemaal gewonnen zoals ook het geval was dinsdagavond toen men op bezoek ging bij plaatsgenoot Leerdam Sport.

Een duel dat altijd een bijzondere lading heeft gezien het plaatselijk etiket dat op dergelijke wedstrijden geplakt wordt. Concurrenten van elkaar binnen één gemeente waarbij, van oudsher, de emoties soms de bovenhand kunnen krijgen.

In het duel van dinsdagavond was dat zeker niet het geval. Natuurlijk waren er duels op het scherpst van de snede waarbij men elkaar niet spaarde maar over de schreef ging het nooit. De wedstrijd kan leerzaam worden genoemd met vooral belangrijke leermomenten voor beide trainers die langzaam toewerken naar een vaste basis. Wat LRC betreft, men is er nog niet helemaal uit al zal trainer Koen Janssen zich in zijn hoofd al een beeld hebben gevormd.

En om tot een dergelijk beeld te komen, de knoop wordt doorgehakt, zullen alle spelers van de selectie een kans krijgen zich waar te maken. Het betekent wel dat er veelvuldig gewisseld wordt, zo begon LRC de tweede helft met zeven nieuwe spelers. Bij Leerdam Sport was dat iets minder maar die wisselden weer na 15 minuten spelen in de tweede helft. Vaak geven die wisselingen een onrustig beeld al kan je ook concluderen dat LRC er zeker niet minder door ging spelen.

Met een selectie van inmiddels 23 spelers zal het voor iedereen zaak zijn bij de les te blijven, de concurrentie is zwaar en hoewel gunstig voor een trainer, al valt het doorhakken van knopen ook niet altijd mee, zal het bij spelers toch ook enige spanning teweeg brengen. Toch pakt iedereen het goed op met als positieve uitschieter Rick van Loo die een goede en vooral gedreven indruk maakt en het moet heel raar lopen als hij niet op weg is naar een basisplaats.

Tegen Leerdam Sport was het niet zo’n beladen duel als in eerdere edities waardoor het voor 400 toeschouwers best een aangenaam kijkspel was, zeker als men in ogenschouw neemt dat er twee klassen verschil bestaan tussen Leerdam Sport en LRC Leerdam, in het voordeel van de bezoekers van dinsdagavond.

Maar zoals zo vaak zie je in dergelijke duels een behoorlijk verschil tussen de eerste en tweede helft. Leerdam Sport stopte vanaf het beginsignaal veel energie in de wedstrijd al koste dat behoorlijk veel energie die men in de tweede helft dan weer tekort kwam. Toen was het verschil tussen beide zichtbaarder al kwam dat in de score niet helemaal tot uitdrukking.

De wedstrijd tussen Leerdam Sport en LRC Leerdam was een initiatief van beide voorzitters die een wedstrijd wel een goed initiatief vonden na alle commotie die de plannen voor Glaspark hadden teweeg gebracht. De sfeer tussen beide bleef in die gehele periode goed dus lag een dergelijk voor de hand met de afspraak dat men er naar streeft een jaarlijks terugkerend gebeuren te maken. De afspraak voor volgend seizoen werd na de wedstrijd nog eens uitgesproken, dan wordt de wedstrijd op Bruinsdeel gespeeld.

De wedstrijd
Het begin van het duel, nadat scheidsrechter Egbert Egbertsen die zijn laatste duel in zijn carrière floot, het beginsignaal had gegeven was het LRC dat direct het initiatief nam zonder dat men direct tot overtuigende acties kwam. Logischerwijs beperkte Leerdam Sport tot het zoeken van uitvallen waarin soms wat gevaar schuilde mede omdat LRC de blik nadrukkelijk vooruit had gericht. Maar ook de thuisclub kwam nooit tot echte kansen.

Het eerste gevaar van LRC kwam na een minuut of 11 spelen toen Wesley Swets zich bij een corner aan het front melde en zijn inzet van de lijn gehaald zag worden. Dat LRC meer balbezit had was al snel aan het spelbeeld te zien waarbij de aansluiting bij Rick van Loo in de spits, vanuit het middenveld, te wensen overliet. Veel gevaar leverde alle inspanning niet op, er moest gewacht worden tot na de drinkpauze.

De thuisclub had regelmatige wat overtredingen nodig om LRC van het lijf te houden al kreeg men nog een behoorlijke mogelijkheid maar Furcan Cetin, die sterk speelde, kon op het laatste moment ingrijpen. Het wachten was op het moment dat LRC het overwicht zou verzilveren en dat gebeurde uiteindelijk nog twee keer in de eerste helft.

Bij hoge voorzetten voor het doel van Leerdam Sport was LRC vaak met te weinig mankracht voor het doel te vinden dan wel waren de passes niet op maat. Het moest dus anders en dat gebeurde in de 40ste minuut. Rick van Loo bedient Ali Yilmaz met een steekbal. Yilmaz toverde wat bewegingen uit de voeten en met nog één verdediger voor zich en een versnelling scoorde hij fraai in de bovenhoek, 0-1.

Nog geen 2 minuten later was het weer raak toen Brennan Bieri zijn snelheid ten volle benutte, de bal terug legde op Gio Sihasale die aan veel aandacht was ontsnapt en ook hij leverde de bal af, hoog in het doel hetgeen een 0-2 ruststand betekende.

De tweede helft speelde LRC beter dan in de eerste en men had Leerdam Sport behoorlijk in de tang. Het verwijt dat men kan maken is dat er nog maar twee doelpunten zouden vallen. De eerste al na 56 minuten met dank aan de thuisclub. Een hoge voorzet waarbij Rick van Loo lastig was voor zijn tegenstander die de bal ongelukkig raakte en met een eigen doelpunt de stand op 0-3 bracht.

LRC bleef in feite oppermachtig, een periode waarin men behoorlijke combinaties op de mat legde en doelman Sjoerd de Groot geen enkele moeilijke situatie meer hoefde op te lossen. De doelman kon het via coaching  wel af en had dus een rustige 45 minuten.

Leerdam Sport verdedigde met veel mensen achter de bal, terecht wilde men niet in het mes van LRC lopen. Consequentie was wel dat men zelf nauwelijks aan aanvallen toekwam het was al moeilijk genoeg om door het sterk spelende middenveld van LRC heen te komen. Voor de bezoekers waren er wel degelijk enkele mogelijkheden en was men er twee keer echt heel dichtbij. De doelman van Leerdam Sport liet bij twee vrije trappen vanaf een meter 18 zien dat hij goede reflexen in huis heeft. De pogingen verdienden meer, de doelman nog meer.

Ondanks de druk bleven doelpunten achterwege, tot minuut 85 en dat was een hele fraaie. Rogier Gerritsen werd op 20 meter voor het doel aangespeeld, zag enkele verdedigers op zich afkomen waardoor ruimte ontstond achter de verdediging. Hij lepelde de bal over de verdedigers heen waar Thomas Heideman misschien al op gerekend had. Het bracht hem in scoringspositie en faalde niet, 0-4

Het was direct de laatste actie want scheidsrechter Egbertsen maakte iets te vroeg een eind aan het duel en zijn carrière. Waarmee een eind kwam aan een duel dat het aanzien, met name de tweede helft, best waard was met een terechte winnaar. Deze had zelfs hoger kunnen uitvallen als LRC had gekregen waar men recht op had, zo werd een stafschopsituatie weggewuifd terwijl ook de grensrechter van de thuisclub niet altijd even goed het oog op de situatie had.

Of beide ploegen klaar zijn voor de opening van het seizoen, bekerwedstrijden op  zaterdag 2 september is een vraag die alleen na die duels beantwoord kan worden.

foto's: Jeroen de Bruin, waarvoor onze hartelijke dank