Engelerpark 10
5221AM
'S-HERTOGENBOSCH
tel. 073-6312219

De JO13-1 van LRC startte de tweede fase van de competitie met een uitwedstrijd tegen FC Engelen. Ondanks een schamele twee punten in de eerste fase bleven zij ingedeeld in de hoofdklasse. Dat zal te danken zijn aan het feit dat de Leerdammers in geen enkele wedstrijd werden weggespeeld. Zelfs de wedstrijden tegen de nummer één en twee werden maar met één doelpunt verschil verloren. En dat voor een team waarvan de meeste spelers afgelopen seizoen derde klasse of lager speelden!

Na een herfstvakantie en drie interessante oefenpotjes was het nu weer tijd voor het echte werk. Op naar Den Bosch, waar het in de eerste fase hoog geëindigde FC Engelen als tegenstander wachtte. Coach Liam had de beschikking over een bijna complete selectie. Alleen Tiamo was er niet bij. Liam stuurde de spelers in een vier-vier-twee formatie het veld op. Voor doelman Mehmet stonden op rechts Guus, op links de jarige Noah en in het midden het blok van Stijn en aanvoerder Jemmy. Op het middenveld speelde Janu op rechts, met naast hem Mauro en Jamie en op links Bart. Rechts voorin speelde Yusuf en links naast hem Willem. Marwan en Nathan begonnen op de bank.

Al snel na de aftrap bleek dat het geen gemakkelijke ochtend zou worden. De thuisploeg (in paarse shirts met witte broeken) maakte duidelijk dat de gasten niet heel veel tijd kregen om een bal aan te nemen, ze zaten er direct op. Nog in de eerste minuut leidde balverlies op de rechterflank tot een kans voor Engelen, die echter door een wild, hoog schot om zeep geholpen werd. Maar LRC was gewaarschuwd. Gelukkig dat er in een pittige openingsfase gebouwd kan worden op de keeper. Mehmet overtuigde in het doel en hield zijn ploeg met een mooie redding op de been. Meer en meer lukte het LRC echter om ook van zich te laten horen. Eerst met een pass van Janu op Yusuf, die zijn schot gestuit zag door een goed uitkomende keeper. En even later Jemmy, die net zijn hoofd niet goed tegen de uit een corner geschopte bal kreeg en deze naast het doel zag belanden. Intussen werd er op het middenveld hard gestreden. Jemmy kon na een tik op zijn been bij een pittig duel gelukkig verder spelen, voor Mauro zat de wedstrijd er na een derde alweer op. Hij viel geblesseerd uit na een even pittig duel op het middenveld. Voor hem bracht Liam Marwan. Deze ging spelen op de plek van Stijn, die een linie opschoof. Op deze voor hem wat onwennige plek kon hij flink aan de bak, om het sterke middenveld van de thuisploeg vroegtijdig tegen te houden. Diezelfde taak voerden de backs met verve uit. Meer en meer groeiden Noah en Guus in de wedstrijd en heel wat aanvallen over de flanken van Engelen wisten zij te neutraliseren.
En intussen bleef LRC aanvallend de druk ook opvoeren. Dat leidde tot enkele corners en in de 21ste minuut ook tot de openingstreffer. Een corner werd door de thuisploeg niet goed verwerkt en belandde voor de voeten van Janu. Die twijfelde geen moment en haalde uit. Hij zag zijn schot nog via een been van een tegenstander over de doellijn vliegen: 0-1. De vreugde bij de LRC-ers was groot en deze voorsprong gaf extra power. Engelen kwam er tot aan de rust niet meer zo goed uit en als dat dan toch lukte zorgden Marwan en met name Jemmy er voor dat het Mehmet niet al te moeilijk werd gemaakt.

Na de pauze startte de thuisploeg erg gedreven. Ze waren duidelijk niet van plan om tegen een nederlaag aan te lopen. Binnen drie minuten stond het daardoor alweer gelijk. Met een prachtige aanval over rechts lukte het hen om een speler in het strafschopgebied te bedienen, die vervolgens zeer knap de bal in de kruising achter Mehmet schoot: 1-1. Hierna ontstond een fase dat LRC overlopen dreigde te worden. Enkele zeer goede voetballers van de thuisploeg wisten elkaar telkens te vinden en op te stomen naar het doel van LRC. Met name ook bij hoekschoppen waren ze zeer gevaarlijk. Het is echter aan de werklust van het hele team van LRC te danken dat dit overwicht van de tegenstander niet ook in doelpunten werd omgezet. In de 45ste minuut leek dat wel te gebeuren, toen de bal na opnieuw een corner over de doellijn rolde. De - overigens zeer goed fluitende - scheidsrechter keurde dit doelpunt af omdat Mehmet door twee tegenstanders besprongen en tegen de grond gewerkt was. Het zag er voor de keeper én een speler van FC Engelen niet zo best uit, maar uiteindelijk konden beiden verder spelen.

Met intussen Nathan voor Willem binnen de lijnen wist LRC de wedstrijd uiteindelijk toch naar zich toe te trekken. Al combinerend maakten Nathan en Bart het hun tegenstander zo lastig dat hij hands maakte. Jamie ging achter de bal staan voor de toegekende vrije schop op zo'n 25 meter van het doel. De lange verdedigers maakten hun opwachting in de zestien, maar zij bleken uiteindelijk niet nodig. De hoge bal van Jamie vloog over iedereen in het doelgebied heen en was uiteindelijk ook de keeper van de thuisploeg te machtig: 1-2. Met nog acht minuten op de klok moest de wedstrijd vervolgens professioneel over de streep gestrokken worden. En daarvoor werd werkelijk alles uit de kast gehaald: spelers strekten zich tot het uiterste om ballen te blocken, Guus zette tot twee keer toe een prachtige sliding in om een aanval over de flank te stuitten, Bart trok op eigen helft opzichtig aan de noodrem, wat weliswaar tot een vrije trap, maar niet tot echt gevaar leidde en ook coach Liam deed hieraan mee. Tijdens een wisselmoment van de thuisploeg liet hij Willem zijn trainingsjasje uittrekken, maar liet een wissel op het laatste moment niet doorgaan. Bij het eerstvolgende dode spelmoment kwam Willem alsnog voor Yusuf, waardoor weer kostbare tijd gewonnen werd. Uiteindelijk bleek het genoeg: de scheids blies voor de laatste keer en LRC kon juichend en met drie punten het veld verlaten: een prachtig begin van de tweede fase, verdiend met hard werken!