4e klasse Zwaluwen Jeugd Beker (1e fase) 09

Bruininxdeelse Kade 4
4143LM
LEERDAM
tel. 0345-612307

Alle ingrediënten voor een heerlijke voetbalmorgen waren aanwezig toen een voltallige selectie van de JO13-3 aantrad op veld 4 van het schitterende Glaspark. Op het programma stond de thuiswedstrijd tegen Drechtstreek, dat vorige week tegen medekoploper Meerkerk met 8-0 klop kreeg. Het hoeft geen betoog dat de thuisploeg van plan was ook met een mooie uitslag te gaan winnen en op doelsaldo aan kop te blijven.

Daarvoor moest echter wel goed gespeeld worden en LRC begon een beetje rommelig. De van zijn blessure herstelde Twan liet op links goed zien hoe je het veld breed houdt, maar zijn teamgenoten lukten het in de beginfase nauwelijks het kluitjesvoetbal te ontstijgen. Daardoor kregen de fysiek sterkere en grotere gasten gelegenheid om te voorkomen dat de thuisploeg gevaarlijk kon worden. Het was doelman Mehmet die met een goede interceptie een pass van de uitploeg uit de lucht haalde en zo voorkwam dat er een score van de uitploeg aangetekend kon worden. Aan de andere kant was het ook een doelman die, onbedoeld, voor een goed gevoel bij de paars-witten zorgde. Een ogenschijnlijk eenvoudige terugspeelbal wist hij niet te controleren en zag hij vervolgens net over de doellijn rollen: 1-0.
Met dit gelukje op zak leken de LRC-spelers elkaar steeds beter te vinden. Met een prachtige dieptepass dwars door het midden stuurde middenvelder Jamie aanvaller Willem diep. Willem liep attent en sneller dan de verdedigers op deze bal, kwam het doelgebied binnen en aarzelde niet om de bal langs de keeper tegen de touwen te jagen: 2-0. En twee minuten later werd de score al weer uitgebreid, toen Anas net buiten de zestien aan de bal kwam, zichzelf ruimte verschafte met een mooie beweging en daarna hard, hoog en voor de keeper onbereikbaar op doel schoot: 3-0. Zo leek het inderdaad een makkelijke ochtend te worden voor LRC. Helaas kon die lijn van goed en effectief spel niet voortgezet worden. De thuisploeg werd onzorgvuldiger in de passing, maar benutte ook niet goed de ruimte op het veld. Daardoor kon Drechtstreek meer en meer gevaarlijk worden. Verdedigers Menno, Stijn en Marwan verrichtten in deze fase veel nuttig werk, waarbij vooral Marwan opviel door precies te doen wat je op die positie moet doen: de bal onderscheppen en beheerst richting middenvelders schieten. Op één druk moment in eigen zestien lukte het de verdedigers echter niet de bal weg te krijgen. Hoewel Stijn met een goed blok één van de aanvallers nog van scoren af kon houden, lukte dat LRC niet bij de andere aanvaller, die vervolgens bij de paal kans zag om Mehmet te passeren: 3-1. Aan de hand van spelverdeler Mauro op het midden, daarbij geassisteerd door Nesta op rechts en later Janu op die positie, wist LRC gelukkig voor de rust de marge nog weer te vergroten. De druk op het doel van de tegenstander werd vergroot en het was Twan die vijf minuten voor rust vanuit de kluts in het doelgebied de 4-1 kon aantekenen en daarmee zijn debuut in dit team met een doelpunt opluisterde. Dat ene doelpunt was echter niet genoeg voor hem. Net voor het rustsignaal stoomde aanvaller Jesse op, nadat deze door Janu aan de rechterkant van het veld bekeken was weggestuurd. Hij bezorgde de bal met een goede voorzet, over de hoofden van Mauro en Bart én alle verdedigers, bij de aanstormende Twan. Deze haalde met zijn linkerbeen hard uit, waarna de bal onhoudbaar langs de keeper het doel in vloog: 5-1. Aan de andere kant zorgde Menno met een sterk optreden dat het niet de gasten waren, die voor de rust als laatste mochten juichen.

Na de limonade kwam LRC vol vuur uit de kleedkamer. De goede stand moest uitgebouwd worden en daar wilden de spelers alles aan doen. De eerste die daar gelegenheid toe kreeg was Willem, die bijna vanaf eigen helft met de bal aan de voet het doel van Drechtstreek naderde. Zijn schot ging echter net naast. Dit lot trof een paar seconden later Anas, die zijn schot net naast de paal aan de andere kant van het doel langs zag gaan. En ook Ruben, de vrije trappen-specialist van het team, zag zijn vrije trap vanaf randje zestien net naast het doel zeilen. En dit allemaal in twee minuten. Het offensieve spel moest daarna even zonder Willem verder, die door een harde bal op zijn kaak sterretjes zag en even langs de kant moest bijkomen. Dat weerhield LRC gelukkig niet om de voorsprong te vergroten. Jesse zette met zijn tweede assist van de wedstrijd Bart in scoringspositie. Deze twijfelde niet en verzilverde deze kans: 6-1.
Enkele minuten later besloot Jamie een corner in een korte variant op de koud weer in het veld staande Willem te spelen. Deze werd niet gehinderd door een tegenstander, kon aanleggen en de bal via de handen van de keeper in het doel mikken: 7-1. Vanaf dat moment was de vraag vooral hoe groot de uitslag zou zijn deze morgen. Met nog een klein kwartier te spelen zouden de dubbele cijfers wel eens in beeld kunnen komen. Dit mocht echter niet zo zijn. Nadat Jesse op rechts zich met een mooie actie had vrijgespeeld zag hij zijn inzet op de paal belanden. Daarna werd het spel echter weer rommeliger én fysieker. Daar profiteerde Drechtstreek bijna van en Mehmet moest tot twee keer toe redding brengen. Knap was dat hij dat, in deze voor hem verder weinig uitdagende wedstrijd, op deze momenten wel op karakteristieke wijze kon doen.

Enkele minuten voor het einde was het helaas een onverwachte speler die de hoofdrol voor zich opeiste. Na een mogelijke overtreding op een van de gasten kon een Drechtstreekspeler zich niet inhouden en trapte hij na. De scheidsrechter kon niet anders dan hiervoor de rode kaart trekken. Dit werd niet gepikt door de coach van de gasten, die zich binnen de lijnen te buiten ging tegen de scheidsrechter en daarna zijn team verzamelde en het veld verliet. Dit tot verbijstering van spelers en supporters van LRC én de ouders van de spelers van Drechtstreek. En tot beschaming van zijn voorbeeldfunctie als coach. Treurig hoe zo'n prettige voetbalochtend en een verder helemaal niet onsportieve wedstrijd tot een einde moest komen. De wedstrijd werd formeel gestaakt en nu maar afwachten wat de beslissing van de KNVB zal zijn...