De eerste wedstrijd van de JO13-1 zonder publiek....

Arnold Stam

Opstelling

Dat het coronavirus Nederland en de rest van de wereld al maandenlang in zijn grip heeft, is niets nieuws. Dat kleedkamers gesloten zijn en er dus niet gedoucht kan worden, daar zijn we inmiddels aan gewend en dat koffie langs de lijn inmiddels een luxe optie is geworden, ook dat is al bijna normaal. Want voetbal-liefhebbend Nederland was allang blij, dat de competitie dit seizoen toch van start kon gaan.

De regels voor het publiek in het betaald voetbal waren al aangescherpt: niet juichen, niet zingen en met een zeer beperkt aantal mensen het stadion maar in. Feyenoord-fans die een laatste kans kregen om in stilte hun ploeg aan te moedigen; we zagen het allemaal op het journaal afgelopen week. Maar dat premier Rutten afgelopen maandag bekend maakte, dat, ook bij het jeugdvoetbal, ouders helaas niet meer welkom zijn omdat het virus zijn come-back maakt, was toch weer even schrikken. En aanpassen. Kinderen bij de poort afzetten en thuis via de groepsapp volgen naar wat er op het veld gebeurt, is toch echt even anders.

Volgende week spelen we uit, dan mogen er 5 ouders mee als begeleiders.  Maar deze week speelt de JO13-1 thuis tegen het Dordtse RCD, een sterke tegenstander. Zonder ouders dus. Maar via de appjes vanaf de bank konden we het toch een beetje volgen. De appjes vormen de basis voor het wedstrijdverslag deze week.

Gekluisterd aan onze mobieltjes, zien we de 0-1 al in de 4e minuut op onze schermpjes verschijnen. Maar niet getreurd nog want in de 7e minuut worden we geïnformeerd over een vrije trap van Lyam. Rakelings over, maar toch…

Drie minuten later: piep piep, er is nieuws! Bah, de 0-2 is een feit. RCD heeft steeds mooie aanvallen over rechts. Maar het is Milan die in de 14e minuut bijna het eerste doelpunt maakt met links. We geven de moed dus zeker nog niet op. Een pass van Milan, een kans voor Dex. Jammer genoeg lukt het niet om deze te verzilveren. Kort erna weer een mooie aanval van LRC: een pass van Donny bereikt Milan maar helaas, het schot is te zacht om de Dordtse keeper te verrassen. Vlak voor rust krijgt de rechtsbuiten van RCD de bal en weer is het raak. En zo gaan we met 0-3 de rust in. Via beeld en bericht volgen we het op de voet.

De 2e helft wordt het niet echt beter: al 4 minuten na het startsein is het weer raak: 0-4. Om 2 minuten later ook het 5e doelpunt om onze oren te krijgen. Iedere keer als er een appje binnen komt, hopen we dat de kansen zijn gekeerd maar het zit er niet in. En ook deze wedstrijd weet de tegenpartij een vrije trap te verzilveren: het wordt 0-6.

Maar dan wordt Donny, die is uitgebroken, grof onderuit geschoffeld. De 1e gele kaart van deze competitie en voor onze 1e-jaars-spelers ook de eerste keer dat ze dit meemaken. RCD moet 5 minuten met 10 man verder. Het levert tevens een vrije trap op, die door Lyam wordt genomen. De bal belandt op de lat. Een minuut later nog een kans voor LRC. Nu is het Eren die de vrije trap neemt maar helaas, net naast. Kort erna weet hij met een mooie pass Donny te bereiken: bah, weer naast. Met nog 5 minuten op de klok zijn er toch een aantal prachtige kansen voor LRC. Mustafa probeert het nog eens: naast. Gelukkig wordt het harde werken in de allerlaatste minuut nog beloond: Donny scoort! De bal ging wel/niet over de achterlijn. De scheidsrechter ziet het niet goed en zegt doorspelen maar de sportieve grensrechter van RCD geeft aan doelpunt. Klasse, ze bestaan nog!

Wat een rare wedstrijd maar wat fijn dat er nog wel gespeeld mag worden. En wat zullen we ze aanmoedigen volgende week! Want die eerste punten van de competitie zullen echt niet lang meer op zich laten wachten. Laten we daar maar gewoon vanuit gaan.